Експерти розвінчали поширений міф про хліб

Гарні новини для любителів вуглеводів – експерти кажуть, що виключати хліб з раціону необов’язково, навіть якщо ви намагаєтесь схуднути, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

“Люди демонізували вуглеводи, вважаючи, що вони змушують нас набирати вагу, хоча жодних доказів цього немає”, – каже експерт з питань харчування Грім Томлінсон. “Тільки співвідношення спожитих та витрачених калорій визначить, наберете ви вагу чи ні”.

Нещодавно Томлісон опублікував на своїй сторінці в Instagram пост, щоб проілюструвати, скільки калорій містить шматочок хліба, який всі звинувачують у збільшенні ваги, та бутерброда. Він наголошує на тому, що бутерброди дійсно призводять до появи зайвих кілограмів, але не через хліб. Люди рідко їдять хліб сам по собі, вони додають до нього масло, варення, сир, шинку та інші добавки. Всі вони є висококалорійними і можуть містити в кілька разів більше калорій, ніж сам хліб.

За словами дієтолога Бонні Тауб-Дікс, це стосується не лише хліба, а і інших багатих на вуглеводи продуктів, наприклад картоплі.

“Йдеться не про вуглеводи, а про те, з чим їх споживають”, – пояснює Тауб-Дікс. “Приправи та соуси можуть швидко і непомітно збільшити калорійність ваших страв або закусок, і суттєво ускладнити підрахунок калорій”.

Тому вилучення з раціону вуглеводів може не тільки не допомогти схуднути, а і мати цілком протилежний ефект. Деякі види вуглеводів роблять їжу ситною і на довго пригнічують відчуття голоду, а кілька досліджень навіть показали, що вуглеводи позитивно впливають на наш настрій.

Також Тауб-Дікс каже, що їжу з хлібом наш мозок сприймає, як більш ситну. Ми можемо з’їсти шматок індички з салатом та сиром і залишитись голодними. А якщо доповнити їх шматком хліба, ми вже вважаємо це повноцінною стравою. Так вуглеводи можуть допомогти схуднути, оскільки дозволять уникнути зайвих перекусів та переїдання.

Тому для того, щоб скинути зайві кілограми, фахівці радять не вилучати хліб та картоплю зі свого раціону, а замість цього контролювати розмір порцій та відмовитись від висококалорійних добавок, яким можна знайти більш здорові альтернативи. Вони кажуть, що повна відмова від багатих на вуглеводи продуктів підвищує ризик зривів, що заважатиме схуднути. Ключ до успіху – дотримання балансу між жирами, білками та вуглеводами і підрахунок калорій.

Поділись


Новини партнерів