Вчені назвали продукти, які збільшують реальний ризик раку

Смертність від раку залишається незмінно високою рік у рік, незважаючи на досягнення в лікуванні та діагностичних процедурах. Хоча взаємозв’язок між раком та дієтою доволы складний, з’являється все більше доказів того, що певна група продуктів харчування пов’язана з підвищеним ризиком.

Незалежно від того, чи ви любите сосиски як самостійну страву або поєднуєте їх з пюре, дрібне м’ясне асорті є основним продуктом не однієї європейської кухні.

Інші фаворити, такі як бекон та шинка, також входять до списків покупок багатьох людей у світі. Але ці оброблені продукти пов’язані з раком. Нове дослідження показало, що затверджувач, який використовують у цих продуктах, прискорює зростання ракових пухлин у мишей. Цей інгредієнт називається нітритом, і він допомагає зберегти м’ясо та надати йому характерного рожевого кольору.

“У мишей, яких годували переробленим м’ясом, що містить хімічні речовини для лікування, ракові пухлини розвивалися на 75% частіше, ніж у мишей, яких годували свининою без нітритів. Крім того, у тварин-моделей, які дотримувалися дієти, багатої на нітрати, в кишечнику розвинулося на 82% більше пухлин, ніж у контрольної групи”, – каже лікар-онколог Андрій Воробйов.

Хоча вживання великої кількості переробленого та червоного м’яса раніше було пов’язане з раком кишечника, це дослідження наголошує на негативному впливі нітритів. Попередні дослідження також пов’язували нітрити з розвитком раку молочної залози та простати.

Результати нового дослідження роблять ризик раку пов’язаний з м’ясом ще більш очевидним.

«Щоденне споживання бекону і шинки, що містять нітрити, становить реальну небезпеку для здоров’я населення».

Дослідження показало, що у мишей, яких годували такою ж кількістю свинини без нітритів, не спостерігалося збільшення пухлин. Це ще одна демонстрація того, що споживання хімічних речовин істотно впливає на ризик розвитку раку.

Поділись


Новини партнерів