Яка група продуктів допомагає покращити якість сну

Порушення сну можуть завдати значної шкоди нашому організму. Вони збільшують ризик ожиріння, діабету та серцевих захворювань, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Щоб налагодити цикл сну, не потрібно кардинально змінювати свій спосіб життя. Можна просто додати до свого раціону деякі продукти.

Зв’язок між раціоном та якістю сну був предметом багатьох досліджень. Одне з них, опубліковане в журналі Cureus, мало на меті дослідити зв’язок між конкретними продуктами харчування та режимом сну студентів-медиків. В ньому взяли участь 440 студентів віком від 18 до 24 років. Науковці використовували Пітсбурзький індекс якості сну. Для контролю харчування вони розробили власну анкету.

Однією з найперспективніших груп харчових продуктів були цільнозернові, які показали значний вплив на якість сну. Продукти з цільними зернами містять велику кількість поживних речовин, які можуть покращувати сон.

“Магній працює як природний міорелаксант, зв’язуючись з рецепторами гама-аміномасляної кислоти (GABA), а також керує циклами сну-неспання в нашому організмі, регулюючи виділення мелатоніну”, – пояснюють дослідники.

GABA – природна амінокислота, яка працює як нейромедіатор у вашому мозку. Вона може полегшити засинання.

Більше того, складні вуглеводи, що містяться в цільних зернах, збільшують рівень серотоніну та пригнічують вироблення кортизолу, гормону стресу, що може порушити ваш сон. Крім того, зернові багаті на триптофан, а складні вуглеводи допомагають доправити його до мозку. Триптофан – це амінокислота, що передує серотоніну та мелатоніну.

Тому продукти з цільного зерна, як і інші продукти з високим вмістом клітковини, покращують якість сну загалом і збільшують тривалість фази глибокого сну.

Поділись


Новини партнерів