8 продуктів з високим вмістом вітаміну А

Вітамін А дуже важливий для нашого здоров’я. Сертифікований дієтолог Ванеса Спіллер каже, що він необхідний імунній системі, очам, серцю, ниркам та легеням. Дослідження також показали, що вітамін А допомагає працювати як чоловічій, так і жіночій репродуктивній системі, пише Жіночий світ з посиланням на U.S.News.

Рекомендована добова норма вітаміну А становить 900 мкг для чоловіків і 700 мкг для жінок. Найкраще отримувати будь-які вітаміни саме з харчових джерел, а не з дієтичних добавок. На щастя, є продукти, які легко забезпечать вас добовою нормою вітаміну А і не тільки.

Перш за все, це спаржа. Спаржа – це універсальний овоч, який містить багато поживних речовин і допомагає знизити ризик хронічних хвороб, таких як захворювання серця та рак. Також спаржа допомагає покращити травлення. Окрім вітаміну А, спаржа містить вітаміни С та К, клітковину і фолати.

Ще одне поширене джерело вітаміну А – це морква. Відомо, що морква корисна для зору. Такі властивості їй забезпечують вітамін А та бета-каротин. 100 г вареної моркви спокійно забезпечать вас денною нормою вітаміну А. Крім того, морква багата на вітамін К, калій і деякі вітаміни групи В. Дослідження показали, що морква допомагає знизити ризик виникнення раку, рівень холестерину в крові, а також сприяє схудненню.

Якщо ви полюбляєте літні салати, то один з їхніх постійних інгредієнтів – капуста, також може забезпечити вас вітаміном А.

Любителі ж екзотики будуть раді дізнатись, що манго, який останнім часом здобув величезну популярність, окрім вітамінів В6 та С містить також доволі велику кількість вітаміну А.

Обираючи болгарський перець, надавайте перевагу саме червоному. Спіллер каже, що вони містять більше поживних речовин, ніж зелені та жовті перці.  В одній чашці подрібненого сирого червоного болгарського перцю міститься 234 мкг вітаміну А. Також він багатий на вітамін С, деякі вітаміни групи В, клітковину та інші поживні речовини.

У картоплі немає вітаміну А, але міститься каротин, який йому передує. Крім нього, картопля містить вітамін С, вітаміни групи В, калій, кальцій, фосфор і магній.

Можуть стати чудовим джерелом вітаміну А і помідори. Крім того, вони містять вітамін С, вітамін К, фолати, а також потужний антиоксидант під назвою лікопен, який надає помідорам червоного кольору.

Гарбуз, страви з якого стають такими популярними приблизно в середині осені, містить вітаміни А, С, Е, а також залізо. Споживання гарбуза допомагає знизити ризик раку та серцевих хвороб, а різноманіття страв із нього вражає – ви можете приготувати з гарбуза практично все, від запіканок до десертів.

Поділись


Новини партнерів