Фізичні вправи можуть покращити мислення та пам’ять людей похилого віку

Хочете прискорити роботу вашого мозку? Спробуйте побігати, поплавати або пострибати. Нове дослідження показало, що вправи з аеробіки можуть покращити пам’ять та мислення дорослих людей, навіть якщо вони ведуть малорухливий спосіб життя, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Дослідження, опубліковане 13 травня в журналі Neurology, показало, що цей вид вправ збільшує приплив крові до мозку і допомагає протидіяти віковим когнітивним змінам.

“Ми розуміємо, що з віком відбувається і фізичний, і розумовий спад. Але фізичні вправи дають колосальну користь для вашого мозку, навіть якщо ви почнете ними займатись у пізньому віці”, – сказав автор дослідження Марк Пулін з Медичної школи Університету Калгарі в Канаді.

“Звичайно, вправи з аеробіки посилюють кровообіг. Як показало наше дослідження, вони також сприяють збільшенню припливу крові у ваш мозок, особливо в області, відповідальній за мовлення та виконавчі функції. Наші результати можуть бути важливими, особливо для літніх людей, що мають високий ризик хвороби Альцгеймера та інших деменцій”, – сказав Пулін.

Дослідження включало 206 дорослих людей, середній вік яких складав 66 років. Жоден з них не мав проблем із пам’яттю чи серцем на початку дослідження.

Протягом 6 місяців вони тричі на тиждень займалися фізичними вправами під наглядом фахівців. Час тренування поступово збільшувався від 20 хвилин до мінімум 40. Також, раз на тиждень учасники мали тренуватись самостійно.

Наприкінці дослідження учасники покращили результати тестування виконавчих функцій, що включають здатність до концентрації, планування, запам’ятовування та багатозадочності, в середньому на 5,7%. Також на 2,4% зросла швидкість засвоєння інформації.

В середньому приплив крові до їхнього мозку збільшувався на 2,8% – приріст, пов’язаний із рядом поліпшень когнітивних навичок, які зазвичай зменшуються з віком.

“Наше дослідження показало, що регулярні фізичні вправи протягом шести місяців, можуть збільшувати приплив крові до ділянок мозку, що відповідають за мовлення, а також пам’ять та мислення”, – сказав Пулін.

Поділись


Новини партнерів