Нове дослідження свідчить про те, що 99% пацієнтів, які одужали від COVID-19, мають антитіла до коронавірусу

Від нового коронавірусу у світі постраждало вже більше 4 мільйонів осіб, майже 1,4 мільйона людей вже одужали. Антитіла пацієнтів, що одужали, ретельно вивчаються, щоб знайти ефективні методи лікування COVID-19, як от лікування плазмою крові, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now. На сьогоднішній день не існує специфічного лікування або вакцини проти вірусу SARS-CoV-2, який спричиняє захворювання COVID-19.

Нове дослідження показало, що в 99,8% тих, хто одужав від COVID-19, виробляються антитіла. Науковці вивчають імунітет проти вірусу, тому важливе питання – як довго ці антитіла будуть діяти.

ВООЗ уточнює, що наявність антитіл не гарантує того, що людина не заразиться повторно. Більшість людей виробляють антитіла проти будь-якого вірусу чи збудника, що потрапляє в їх організм, як природну імунну відповідь.

Антитіла – це білки крові, що виробляються імунною системою для боротьби з сторонніми агентами, які потрапляють в організм і можуть спричинити захворювання. Якщо антитіла зберігаються в організмі, вони також можуть запобігти виникненню хвороб, спричинених тими самими збудниками.

Для дослідження вивчалась кров, відібрана в 256 осіб, які були госпіталізовані з важкими випадками COVID-19.  Дослідники з Китаю виявили, що всі вони виробили специфічні антитіла до SARS-CoV-2 протягом перших 2-3 тижнів після появи перших симптомів. Ці дані свідчать про те, що імунна система людей, вже заражених COVID-19, тепер може розпізнати вірус і краще боротися з ним під час другої хвилі пандемії.

У ході дослідження науковці встановили, що майже у всіх пацієнтів вироблявся тип антитіл під назвою IgM – перші антитіла, що утворюються як відповідь на інфекцію. Лише приблизно 40 відсотків виробили IgM в перший тиждень після появи симптомів, але через два тижні вони були вже у 95% пацієнтів. Іншими антитілами, виробленими цими пацієнтами, були IgG, які з’являються трохи пізніше після гострої інфекції і можуть забезпечити стійкий імунітет.

Пізніше дослідники перевірили свої результати на вибірці з 69 пацієнтів і виявили, що практично всі пацієнти виробили антитіла протягом 20 днів після початку захворювання.

Дослідження було опубліковане в Nature Medicine.

Поділись


Новини партнерів