5 способів подолати безсоння та заснути легко і швидко

Багатьом напевно знайоме таке почуття: весь день хочеться спати, але коли добираєшся до ліжка, сон пропадає і не можеш заснути ще кілька годин, думаючи про життя. Щоб такого не було, дотримуйтеся наступних 5 порад, як легко і швидко заснути. Пише Жіночий світ

Методика «4-7-8»

Ефект від цієї дихальної техніки можна порівняти з впливом заспокійливого. Вона допоможе заснути за пару хвилин.

Спочатку потрібно спокійно вдихнути повітря через ніс протягом 4 секунд. Потім затримати подих на 7 секунд. І спокійно видихнути через рот за 8 секунд.

Навіщо це потрібно? Мозок перестає роздумувати про інші речі і зосереджується тільки на рахунку. Сповільнюється дихання, а разом з ним і вся нервова система. Тіло розслаблюється, і сон настає швидко. А при необхідності можна повторити цю вправу кілька разів.

Зменшіть світло в квартирі

До винаходу електрики ми жили по циркадних ритмах – біологічному годиннику, який працює в залежності від часу доби. Зі сходом Сонця ми вставали, з заходом – лягали спати.

Але через штучне освітлення ми стали засипати на кілька годин пізніше. Лампи збивають наш біологічний годинник, і наш мозок думає, що Сонце ще не зайшло – тому спати ще не пора.

Щоб це виправити, потрібно вимикати всі джерела освітлення за 1-2 години до сну. Також бажано використовувати «нічний режим» на смартфонах і комп’ютерах. Він прибирає синє світло, яке заважає виробленню мелатоніну, гормону сну.

А якщо відмовитеся від використання смартфону за півгодини перед сном, то дасте мозку відпочити і не будете його навантажувати перед сном.

Вечеряйте продуктами, багатими триптофаном

Від вечірнього прийому їжі не можна відмовлятися. Якщо піти спати голодним, то можна ще довго мучитися від бажання встати і спустошити холодильник.

При цьому вечеряйте продуктами, багатими триптофаном. Ця амінокислота стимулює вироблення мелатоніну в організмі, що допоможе поліпшити сон. Триптофаном багаті молочні продукти, горіхи, курка і риба.

Але не перестарайтеся: занадто щільна вечеря може обернутися довгим переварюванням їжі, тривалою роботою шлунку і кишечника і безсонням

Особливо важко буде заснути після важкої їжі

Провітріть кімнату

Щоб не виникали складності із засинанням, провітрюйте кімнату перед сном. Назовні піде вуглекислий газ, що накопичився, через який можуть з’являтися головні болі. А натомість кімната наповниться киснем, який зробить сни яскравішими.

А ще краще – сходити прогулятися перед сном. Легка півгодинна прогулянка дозволить вам легко заснути.

Нічого не допомогає? Сконцентруйтеся на одній думці

Чи намагалися ви коли-небудь рахувати овець, щоб заснути? Це робиться не для засипання від нудного заняття. Рахунок – це прекрасний спосіб відволіктися від сторонніх думок і дати мозку відпочити від них.

Замість того, щоб представляти овець, можна зосередитися і на іншому. Можна думати про те, як розслабляється кожна частина тіла, кожен м’яз. Я починаю з ніг до голови і вже на середині засипаю

Уявляйте і інше: малюйте в уяві детальні пейзажі місць, де ви побували. Прокручуйте прожитий день. Але головне – думайте про одну річ, не дозволяйте думкам розтікатися

Поділись


Новини партнерів