Що відбувається з вашим організмом, якщо ви погано спите

Здоровий сон надзвичайно важливий. Він розслаблює, відновлює та дозволяє нам почати новий день з позитивної ноти. Коли ми погано або недостатньо спимо, ми стаємо дратівливими, злими і сонними, пише Жіночий світ з посиланням на Time Now.

Що ж насправді відбувається в нашому тілі, коли ми не висипаємось?

Основна мета сну – дати тілу відпочити фізично, а вашому мозку відпочити від постійної розумової роботи, яку він повинен виконувати. Коли ми мало чи погано спимо це підвищує дратівливість та втому. Ви також можете зіткнутися з труднощами в зосередженні уваги.

Впливає тривалість та якість нашого сну і на ендокринну систему, яка відповідає за секрецію гормонів. Вироблення деяких гормонів обмежується під час сну (наприклад, кортизолу), тоді як інші можуть вироблятись у нормальній кількості (гормон росту GH1). Поганий сон може порушити нормальну секрецію гормонів та призвести до гормонального дизбалансу.

Крім цього, з тривалістю і якістю сну пов’язують такі хвороби, як високий кров’яний тиск, ожиріння, діабет, інфаркти, інсульти та серцева недостатність. Депресія та тривожність також частіше діагностуються у людей з поганою якістю сну.

Стреси, погіршення концентрації, збільшення ризику нещасних випадків – усе це потенційні наслідки поганого сну, спричинені браком відпочинку і гормональним дизбалансом.

 

Поділись


Новини партнерів