Фахівці розповіли, як нестача поживних речовин впливає на організм

Дефіцит поживних речовин вкрай негативно впливає на наше здоров’я. Нещодавнє дослідження британських науковців показало, що навіть розвинених країнах від харчових дефіцитів страждає значно більше людей, ніж вважалось раніше, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Майк Вакеман, науковий співробітник факультету здоров’я та добробуту в університеті Сандерленда, оцінив зв’язки між споживанням поживних речовин та здоров’ям.

Дані про споживання мікроелементів його команда взяла з Національної програми обстеження раціону харчування Сполученого Королівства, а дані про стан здоров’я населення – з Опитування про здоров’я Англії.

Дослідження було опубліковане в The Journal of Virology and Mycology. Воно виявило, що за останні дев’ять років зменшилось споживання життєво важливо поживних речовин.

Наприклад, люди з усіх вікових груп споживають недостатньо вітаміну А, заліза, кальцію, магнію, йоду, селену та цинку.

Ось яку роль вони відіграють в організмі людини:

Вітамін А, відомий також як ретинол, забезпечує належну роботу імунної системи. Також він покращує зір в умовах поганого освітлення і має потужні антиоксидантні властивості, які допомагають йому захистити шкіру від передчасного старіння.

Залізо необхідне для вироблення еритроцитів, які відповідають за транспортування кисню. При нестачі заліза виникає залізодефіцитна анемія.

Кальцій виконує одразу кілька важливих функцій. Він регулює серцебиття, запобігає утворенню тромбів та підтримує міцність кісток та зубів. Нестача кальцію може стати причиною остеопорозу та остеомаляції.

Магній допомагає переробляти продукти, які ми споживаємо, в енергію. Також він забезпечує норману роботу пращитоподібної залози.

Йод допомагає секреції гормонів щитовидної залози та регулює швидкість метаболізму.

Селен – це поживна речовина, яка підтримує функціонування імунної системи, а також захищає клітини від пошкоджень.

Цинк відповідає за формування нових клітин та вироблення ферментів. Також він сприяє швидшому загоєнню ран.

Професор медицини доктор Девід Едвардс заявив, що ці результати показують, на скільки важливе збалансоване харчування для здоров’я організму. Дефіцит поживних речовин погіршує роботу мозку. З 20 основних факторів ризику виникнення хронічних хвороб, інвалідності та смерті декілька пов’язані з харчуванням.

Дефіцит поживних речовин збільшує ризик хвороб серця, хвороби Альцгеймера, діабету 2 типу та деяких видів раку.

Щоб запобігти проблемам зі здоров’ям, пов’язаним з харчовими дефіцитами, фахівці радять дотримуватись збалансованого раціону і, за необхідності, приймати дієтичні добавки.

Поділись


Новини партнерів