Фахівець: “Ця ягода – справжні ліки від діабету, понижує рівень цукру”

У садах і на городах дозрів кизил, тож на ринку ця ягода зараз користується великим попитом. І не дарма, знавці кажуть, що це низькокалорійний продукт (у 100 грамах — усього 40 калорій, а в компоті — лише 25), який допомагає при малокрів”ї, зміцнює судини, посилює імунітет, та ще й сприяє зниженню рівня
цуукру в крові. Загалом плоди цього куща рекомендують споживати всім, навіть дітям. А ще радять заготовляти їх на зиму, аби мати корисні й смачні “ліки”.

То в чому саме полягає лікувальна сила ягід кизилу?

— Ці маленькі ягоди є потужним джерелом вітаміну С — його вміст більший навіть, ніж у лимонах. Тому регулярно додавати кизил до раціону рекомендовано в першу чергу особам, які потерпають через запальні процеси, зокрема, в суглобах. Тому кизил є вкрай корисним для людей із ревматизмом та подагрою — при загостренні
цих хронічних недуг хворі мають вживати аскорбінову кислоту, але ці таблетки можна приймати лише впродовж обмеженого часу (не більше п”яти днів), тоді ягоди кизилу можна їсти й щодня, — пояснює травознай Людмила Васьковська. — От і маєте ліки, що допоможуть подолати запальний процес.

А оскільки збудник ревматизму акумулюється в гландах , провокуючи спершу розвиток хронічного тонзиліту, особам із цією хворобою необхідно регулярно додавати до раціону ці ягоди. Це допоможе в боротьті зі збудником і знизить ризик розвитку ревматизму.

— Кажуть, кизил є корисним і для судин?

— Так, адже в ньому багато ацетилсаліцилової кислоти, що сприяє зміцненню стінок судин та їх тонізації. Тож цей продукт є дуже корисним для осіб, що мають схильність до серцево-судинних хвороб (чи вже від них потерпають), а також при варикозі, набряках ніг і геморої (захищає від утворення шишок у прямій кишці). Окрім того, кизил варто вживати любям із діабетом, адже це сприятиме зниженню
рівня цукру в крові.

Загалом же, цей продукт є корисним для будь-якої вікової  категорії, навіть для дітей, адже мова про природній засіб  посилення роботи імунної системи.

 Отже, варто запастись на зиму! А як це краще зробити?

— Ягоди кизилу краще сушити — в тіні чи у духовці. З плодів  цього куща таком можна робити варення. Але заготовляти варто не лише ягоди, але й листя, тоді можна буде регулярно варити запашні чаї та компоти. А для посилення протизапальної дії раджу заготовити ще й буркун, гілки білої верби та листя чорної
смородини, додайте ягоди та листя кизилу, отримаєте суміш для приготування лікувальних напоїв. Будьте здорові!

Джерело

Поділись


Новини партнерів