Любов до цього продукту може довести до раку кишечника

Висока концентрація заліза в організмі підвищує ризик розвитку раку кишечника. А один з основних джерел заліза – чорне м’ясо. Як з’ясувалося, залізо негативно впливає на роботу гена, який зазвичай захищає від раку.

Дослідження на мишах показали: ймовірність появи раку перебувала в сильній залежності від рівня заліза і роботи гена APC. Коли цей ген працював невірно, миші з високим рівнем споживання заліза в 2-3 рази частіше закінчували життя з хворобою. А ось якщо миші мало споживали заліза, навіть при дефектному гені у них не розвивався рак.

Як зазначає професор Оуен Сенсом, дефектний ген APC стоїть за 8 випадками раку з кожних 10. У м’ясі же міститься з’єднання під назвою гем (дає м’ясу червоний колір). Воно пошкоджує кишечник. А в процесі смаження з м’яса виділяються канцерогенні сполуки.

Згодом збільшується ймовірність того, що клітини в кишечнику почнуть виробляти дефектний ген і реагувати на залізо в раціоні. Якщо ген не працює, залізо накопичується. Даний процес задіє сигнальний шлях wnt, приводячи до безконтрольного поділу клітин.

Залізо теж сприяє росту клітин з дефектним APC. Було доведено: миші без проблемного гена або з нормально працюючим геном не страждали від раку, не дивлячись на високий вміст заліза в раціоні. У цих тварин сигнальний шлях wnt був неактивний.
Джерело

Поділись


Новини партнерів