Науковці дослідили зв’язок гіпертонії з алкоголем.

Вживання восьми і більше алкогольних напоїв на тиждень може збільшити ризик розвитку гіпертонії у дорослих, які страждають на цукровий діабет 2 типу, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

“Це перше велике дослідження, яке окремо вивчає зв’язок вживання алкоголю та гіпертонії у дорослих з діабетом 2 типу”, – сказав старший автор дослідження Метью Дж. Сінглтон з Університету Вейк-Форест у США.

Попередні дослідження показували, що споживання великої кількості алкоголю пов’язане з високим кров’яним тиском, однак помірне споживання алкоголю помітного зв’язку з гіпертонією не продемонструвало.

Науковці опублікували свої результати у  Journal of the American Heart Association. В дослідженні взяли участь понад 10000 дорослих з діабетом 2 типу. Середній вік учасників складав 63 роки, 61% з них були чоловіками.

В середньому діабет у учасників було діагностовано за 10 років до проведення дослідження. Також піддослідні мали підвищений ризик серцево-судинних захворювань. Деякі з них вже мали діагностовані проблеми з серцем, а інші мали принаймні два фактори ризику, на додаток до діабету.

За споживанням алкоголю учасників поділили на тих, хто мало п’є, тобто 1-7 напоїв на тиждень, тих, хто п’є помірно, або 8-14 напоїв на тиждень, а також тих, хто п’є багато, тобто 15 і більше напоїв на тиждень. Одним напоєм вважається 350 мл пива, 150 мл вина або 45 мл міцного алкоголю.

Дослідники виявили, що мале вживання алкоголю не пов’язане з підвищеним артеріальним тиском або будь-якою зі стадій гіпертонії. Помірне вживання алкоголю вже збільшило ризик підвищення кров’яного тиску на 79%, гіпертонії першої стадії на 66%, а гіпертонії другої стадії – на 62%.

Вживання великої кількості алкоголю збільшило ризик підвищення кров’яного тиску на 91%, ризик розвитку гіпертонії першої стадії збільшився на 149%, а другої – на 204%.

Науковці кажуть, що люди з діабетом 2 типу мають високий ризик серцево-судинних хвороб, а їхні результати вказують на те, що вживання алкоголю збільшує його ще більше, спричиняючи підвищення тиску та гіпертонію. Тому при діабеті споживання алкоголю рекомендується обмежити.

Поділись


Новини партнерів