Які ще небезпеки загрожують світу через пандемію COVID-19

Спроби бідних країн подолати коронавірус призводять до того, що виникають спалахи інших смертельних хвороб, з тих, поширенню яких можна було б запобігти за допомогою вакцин, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Навесні, коли ЮНІСЕФ та ВООЗ попередили, що пандемія може швидко поширитись, коли діти зберуться, щоб зробити щеплення, багато країн згорнули свої програми вакцинації. Навіть у тих країнах, які не вдались до таких кроків, зробити щеплення було неможливо через припинення постачання вакцин.

Зараз це призвело до спалахів дифтерії а Пакистані, Бангладеш та Непалі. Холера поширюється в Південному Судані, Камеруні, Мозамбіку, Ємені та Бангладеш. Понад 30 країн повідомили про нову мутацію вірусу поліоміеліту. Спалахи кору фіксуються по всьому світу, в тому числі в Бангладеш, Бразилії, Камбоджі, Центральноафриканській республіці, Іраку, Казахстані, Непалі, Нігерії та Узбекистані, і він поширюватиметься і надалі.

З 29 країн, які припинили боротьбу з кором через пандемію, 18 повідомляють про спалахи. За даними Ініціативи боротьби проти кору та краснухи, в 2020 році 178 мільйонів людей ризикують не отримати щеплення проти кору.

“Ми ризикуємо отримати за кілька місяців епідемію, через яку загине більше дітей, ніж від COVID”, – каже Чібузо Оконта, президент організації Лікарі без кордонів у Західній та Центральній Африці.

Поки пандемія триває, ВООЗ та інші організації закликають країни відновити програми вакцинації.

На кону стоять результати 20-річної роботи, що дозволили запобігти смерті 35 мільйонів людей у 98 країнах від хвороб, які можна попередити за допомогою вакцин. Також, це допомогло знизити дитячу смертність від цих хвороб на 44%, згідно дослідження, що провели в 2019 році науковці з Консорціуму моделювання впливу вакцин.

“Імунізація – це один із найпотужніших та найважливіших інструментів профілактики захворювань в історії охорони здоров’я”, – заявив доктор Тедрос Адханом Гебрейєс, генеральний директор ВООЗ. “Зрив програм імунізації через пандемію COVID-19 може загрожувати десятиліттям прогресу у боротьбі проти вакцин-контрольованих захворювань, таких як кір”.

Поділись


Новини партнерів