Американські вчені визначили, чи допоможуть тепла погода та сонячне світло побороти коронавірус

Багато питань щодо COVID-19 залишаються поки що що без відповідей, в тому числі й те, чи допоможе тепла погода зупинити поширення коронавірусу, як це відбувається з іншими респіраторними вірусами. У пошуках відповідей дослідники з лікарні Маунт-Оберн у Кембриджі, штат Массачусетс, вивчали вплив температури, опадів та сонячного світла (індекс УФ) на кількість випадків COVID-19 у США протягом весни, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Вони встановили, що швидкість поширення вірусу справді знизилась, коли температура повітря досягла 11°C. Але зниження було дуже скромним.

Такі ж незначні результати дало підвищення індексу ультрафіолету, а опади, за результатами дослідження, на швидкість поширення вірусу ніяк не впливали.

“Хоча швидкість передачі вірусу може знижуватись, коли максимальна добова температура підвищується приблизно до 10°C, це зниження не здається істотним”, – сказав перший автор доктор Шив Сехра, директор програми ординатури в лікарні Маунт Оберн.

Він додав, що результати дослідження дозволяють припустити, що швидкість розповсюдження вірусу навряд чи різко знизиться під впливом самої тільки високої температури повітря.

Науковці зазначили, що найменше нових випадків фіксувалось через п’ять днів після підвищення температури повітря до 10°C. Найбільшою ж швидкість поширення була, коли температура знижувалась до -1°C.

Американські центри контролю та профілактики захворювань прогнозують, що восени і взимку ситуація знову погіршуватиметься в міру зниження температури. “Наші результати відповідають цим прогнозам”, – сказав Сехра.

Доповідь була опублікована в Інтернеті 30 травня в журналі  Clinical Infectious Diseases.

Поділись


Новини партнерів