Фахівець розповів, чим літня застуда відрізняється від зимової та як її правильно лікувати

Літні застуди можуть тривати куди довше і впливати на наше самопочуття значно сильніше, ніж зимові. Це тому, що їх спричиняють віруси зовсім іншого типу, пише Жіночий світ

Симптоми зимової застуди часто обмежуються нежитю та закладеністю носа, тоді як літня застуда може викликати підвищення температури та діарею.

Найчастіше причиною літніх застуд є ентеровірус. Ви навряд чи зможете зіткнутись із ним взимку, бо найкраще він поширюється саме за теплої погоди. Ентеровірус заразний і може розмножуватись на слизових оболонках, в слині або калі інфікованої людини. Його можна підхопити, при прямому контакті з хворим або торкнувшись забрудненої поверхні.

Найпоширеніші симптоми ентеровірусу включають нежить, чхання, раптову лихоманку, кашель, нудоту та блювоту.

Даррія Лонг з лікарні Northside у штаті Теннессі каже, що в багатьох випадках ентеровірусна інфекція протікає безсимптомно. Але інколи з усіх можливих симптомів проявляється лише лихоманка. Це ключова ознака того, що у вас саме ентеровірус, оскільки при зимових застудах, які спричиняють риновіруси, такого не буває практично ніколи.

Літні застуди тривають близько 10 днів і минають самі. За цією ознакою можна відрізнити ентеровірусну інфекцію від алергії.

І хоча ентеровірус є найпоширенішою причиною літніх застуд, віруси, які спричиняють застуди взимку, також повністю не зникають. Ось поширені віруси, які можуть викликати симптоми застуди і в літні місяці:

  • Риновіруси. Найчастіша причина звичайної застуди. Викликають нежить, біль у горлі, закладеність носа, кашель та чхання.
  • Респіраторно-синцитіальний вірус. Респіраторна інфекція, яка може бути причиною легких симптомів застуди. Зазвичай минає сама приблизно за тиждень, але може мати досить серйозні наслідки для маленьких дітей і людей похилого віку.
  • Коронавіруси. Хоча зараз ми асоціюємо коронавіруси з досить серйозними хворобами, такими як SARS та COVID-19, але насправді існує ціла родина коронавірусів, багато з яких можуть стати причиною застуди.

Від літніх застуд, як від зимових, не існує ліків. Єдине, що ви можете зробити – це проводити симптоматичне лікування, поки ваш імунітет бореться з вірусом. Щоб допомогти імунітету, Лонг рекомендує приймати ліки від нежитю, кашлю та закладеності носа, що відпускаються без рецепта, їсти побільше фруктів та овочів, відпочивати, пити багато теплих напоїв та виходити на короткі прогулянки в сонячні дні, аби організм міг синтезувати необхідний для імунної системи вітамін D.

Переважно літні застуди минають самі і не потребують втручання медиків. Але якщо у вас з’явився сильний жар чи висипи на шкірі, краще перестрахуватись.

Поділись


Новини партнерів