Вчені встановили, що новий коронавірус може вражати щитовидну залозу

Дівчина-підліток з Італії може бути першою пацієнткою, у якої зафіксували випадок ускладнень на щитовидній залозі, пов’язаних з новим коронавірусом, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Дослідницька група з Пізи виявила, що щитовидна залоза 18-річної дівчини почала боліти та збільшуватись через кілька тижнів після отримання нею позитивного результату тестування на SARS-CoV-2, яке вона проходила в кінці лютого. Дівчині поставили діагноз тиреоїдит і вилікували її протягом тижня за допомогою стероїдних препаратів.

Однак, медики вважають, що “лікарі повинні знати про імовірність того, що коронавірусна інфекція проявиться таким чином”, – заявив керівник дослідження доктор Франческо Латрофа, ендокринолог лікарні Пізанського університету.

“COVID-19 продовжує приносити багато сюрпризів”, – сказав експерт із щитовидної залози доктор Девід Хільцик, керівник відділу хірургії голови та шиї в університетській лікарні Стейт-Айленд у Нью-Йорку. “Встановлено, що він вражає багато систем органів по всьому тілу, тож не дивно, що щитовидна залоза опинилась у їх числі”.

“На щастя, тиреоїдит легко лікується і він не повинен викликати особливих проблем”, – додав Хільцик, який не брав участі у дослідженні. “При цьому, якщо у пацієнта було діагностовано COVID-19 і він почав відчувати болі в шиї, потрібно пройти додатковий огляд”.

У випадку з італійською пацієнткою, вона пройшла тест на коронавірус 28 лютого, оскільки він був діагностований у її батька. Тест виявився позитивним, але спочатку у неї спостерігали лише легкі та скороминущі респіраторні симптоми.

Однак, 17 березня вона звернулась до медиків з лихоманкою, пришвидшеним серцебиттям та болями в шиї. Болі в шиї загострювались, а її щитовидна залоза почала збільшуватись, коментують медики.

Аналізи підтвердили тиреоїдит. Пацієнтці було призначено преднізолон, який полегшив біль у шиї та лихоманку протягом двох днів. Ті симптоми, що залишилися, зникали протягом тижня.

Летрофа та його група зазначили, що тиреоїдит супроводжує багато інфекцій, включаючи свинку, вірус Епштейна-Барра, гепатит Е та ВІЛ, тому його поява при інфікуванні SARS-CoV-2 зовсім не дивує. Але наскільки їм відомо, це перший подібний випадок, пов’язаний з новим коронавірусом.

Результати дослідження було опубліковано 21 травня у The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Поділись


Новини партнерів