Науковці розповіли, які симптоми можуть свідчити, що у вас легкий випадок COVID-19

Часткова або повна втрата відчуття смаку та запаху є одним із симптомів коронавірусної інфекції. Однак він проявляється не у всіх. Медики підкреслюють, що хоча точно не відомий механізм впливу коронавірусу на відчуття смаку та запаху, точно відомо, що вони, зазвичай, зникають або на початку хвороби, або у тих пацієнтів, що переносять хворобу легко – зі слабко вираженими симптомами, чи зовсім без них, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

Автори нового дослідження хотіли визначити, як саме втрата відчуття запаху корелює з тяжкістю хвороби.

Для проведення дослідження автори розглянули дані 169 осіб із позитивним результатом тестування на COVID-19. 128 з них повідомляли про повну або часткову втрату нюху чи смаку.

Автори встановили, що ті, хто потребував госпіталізації через коронавірус, набагато рідше повідомляли про втрату смаку чи нюху, ніж ті, хто легко переносив хворобу і госпіталізації не потребував.

Старший автор дослідження, доктор Адам С. Деконде з відділення хірургії лікарні Каліфорнійського університету, заявляє, що тим пацієнтам, які повідомляли про такі симптоми, госпіталізація була необхідна в 10 разів рідше.

Крім того, не було знайдено жодного зв’язку втрати нюху з будь-якими іншими факторами, які не стосуються хвороби, що дозволяє припустити, що це незалежний фактор, який може служити маркером для виявлення легких випадків COVID-19.

Доктор Деконде припускає, що втрата запаху може свідчити про те, що ступінь тяжкості хвороби залежить як від шляху проникнення вірусу в організм, так і від його кількості.

Він каже: “Місце і дозування початкового вірусного навантаження, а також ефективність імунної відповіді господаря – це всі потенційно важливі змінні у визначенні поширення вірусу всередині людини і, зрештою, клінічного перебігу інфекції”.

Автори відзначають, що їхнє дослідження мало деякі обмеження. Наприклад, оскільки вчені покладались на опитування про втрату відчуття запаху та смаку, є імовірність, що ті, у кого були більш важкі випадки COVID-19, не помітили або не згадали, що мали проблеми з нюхом.

Тим не менш, цей аспект потребує більш детального вивчення. Якщо вдастся підтвердити, що люди, які на початку хвороби повідомляють про часткову чи повну втрату нюху та смаку, мають менший ризик появи важких ускладнень, можна буде розвантажити лікарні, направляючи пацієнтів на домашнє лікування.

Поділись


Новини партнерів