Фахівці прокоментували можливий зв’язок між гіпертонією і важкими ускладненнями від COVID-19

На сьогоднішній день новий коронавірус, SARS-CoV-2, дійшов до кожного континенту на Землі, крім Антарктиди. Хвороба, яку він викликає – COVID-19 – призвела до смерті тисяч людей.

Фактори ризику представляють особливий інтерес як для науковців, так і для громадськості, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

Протягом останніх тижнів медичні експерти опублікували сотні робіт, що вивчали кожен аспект захворювання. Нещодавній коментар, який з’явився в American Journal of Hypertension, стосується гіпертонії.

Дослідження показали, що існують певні умови, пов’язані з підвищеним ризиком зараження SARS-CoV-2 та з більш тяжкими симптомами COVID-19.

Наприклад, дослідження, яке вивчало дані 41 пацієнта в Ухані, Китай, виявило, що у 32% хворих були хронічні хвороби – найчастіше діабет, гіпертонія та серцево-судинні захворювання.

В іншому дослідженні, яке з’явилося в JAMA Internal Medicine, було досліджено 201 особу із COVID-19 У 84 із них розвинувся гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС). 27,4%, тих, у кого розвинувся ГРДС, мали гіпертонію. Для порівняння, з тих, у кого ГРДС не було, гіпертонію мали лише 13,7%.

Однак, вчені зауважили, що встановили лише кореляцію, а не причинно-наслідкові зв’язки. Справа в тому, що гіпертонія дуже поширена серед населення похилого віку. А вік, як відомо, є одним з головних факторів ризику, як інфікування коронавірусом, так і появи важких ускладнень. Наприклад, в дослідженні, про яке говорилось вище, середній вік учасників, у яких з’явився ГРДС був 58 років, а тих, в кого він не розвинувся – 48.

Було також висловлено гіпотези, що вживання ліків від гіпертонії призводить до погіршення симптомів COVID-19, а також, що вони навпаки, запобігають травмуванню легень. Поки що жодна з цих гіпотез не підтверджена і медичні організації рекомендують приймали ліки для зниження тиску, як і раніше.

В цілому автори роблять висновок, що надійних доказів того, що гіпертонія чи ліки для зниження тиску підвищують шанси інфікуватись SARS-CoV-2, немає. Як і немає жодних даних, що у гіпертоніків хвороба протікає важче, ніж у людей з нормальним тиском.

Поділись


Новини партнерів