Науковці: Парникові гази шкідливі для мозку людини

Підвищення рівня парникових газів може не тільки призвести до зміни клімату на планеті, а і вплинути на людський мозок, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Рівень СО2, як правило, значно вищий в закритих приміщеннях, ніж на відкритому повітрі. Зі збільшенням рівня вуглекислого газу в атмосфері, буде підвищуватись його концентрація і всередині приміщень, що, можливо, спричинить значне зниження навичок прийняття рішень і стратегічного мислення людей, пояснили автори нового дослідження.

До кінця століття люди піддаватимуться впливу 1400 частин СО2 на 1 000 000 частин повітря, що втричі перевищує нинішню концентрацію.

Головний автор дослідження Кріс Карнаускас, доцент університету Колорадо, зазначає, що вуглекислий газ проникає в будь-які закриті приміщення і впливає на всіх – дітей у шкільних класах, науковців, бізнесменів, політиків, та людей, які приймають будь-які рішенні у своїх будинках та квартирах.

Співавторка дослідження Шеллі Міллер каже: “Вентиляція в будівлі зазвичай регулює рівень CO2 в приміщеннях, але бувають ситуації, коли людей занадто багато і надходження свіжого повітря через вентиляцію стає недостатньо для зниження концентрації СО2”.

Також, за її словами, концентрація вуглекислого газу швидко зростає в погано провітріюваних приміщеннях. Наприклад, у спальнях під час сну.

І ось тут ваш мозок підстерігає небезпека. Високий рівень вуглекислого газу в повітрі підвищує його вміст в крові людини. Це може збільшити сонливість і тривожність, а також погіршити навички мислення, пояснили дослідники.

Можливо, існують способи адаптації до більш високих рівнів СО2 в приміщенні, але найкраще буде запобігти підвищенню рівня СО2 до критичного рівня, для чого необхідно зменшити викиди від викопного палива в атмосферу, повідомила команда у публікації від 20 квітня в журналі GeoHealth.

 

Поділись


Новини партнерів