Профілактика коронавірусу: Актуальні рекомендації для захисту себе та близьких

Від нового коронавірусу постраждало вже майже 2,5 мільйони людей і кількість жертв щодня зростає. Спричинене вірусом захворювання змінило життя людей так, як ніяка хвороба в нещодавній історії, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Навряд чи ви захворієте на COVID-19, якщо не контактували з інфікованою людиною, забрудненою поверхнею чи предметом. Однак, дані свідчать про те, що вірус легко передається навіть тими людьми, у яких хвороба протікає безсимптомно. Тому дуже важливо бути насторожі та вживати запобіжних заходів, аби не захворіти.

Доки немає вакцини чи специфічного лікування, найкращими методами запобігання поширення вірусу є соціальне дистанціювання та гігієна рук. Намагаючись зменшити швидкість поширення хвороби, багато країн оголосили карантин і закликають громадян залишатися вдома.  Але навіть тоді, коли ви не виходите з дому без потреби, потрібно бути обережними.

На початку пандемії рекомендації щодо профілактики коронавірусу змінювались мало не щодня. Крім того, у ЗМІ з’являлися сумнівні рекомендації, які не тільки не могли захистити від хвороби, а і були небезпечними для життя і здоров’я. Зараз ВООЗ рекомендує вживати таких заходів, аби захистити себе та своїх близьких:

  • Частіше мийте руки з милом під проточною водою. Навіть якщо візуально руки здаються чистими, мийте їх не менше 20 секунд.
  • Намагайтесь не торкатись немитими руками обличчя, особливо рота, носа та очей. Це основні шляхи потрапляння коронавірусу в організм.
  • Практикуйте гігієну дихання – при чханні чи кашлянні прикрийте рот і ніс згином ліктя або тканиною, якщо є можливість її негайно утилізувати.
  • Уникайте місць скупчення людей. Намагайтесь підтримувати відстань між собою та іншими людьми в 1-1,5 м.
  • Якщо ви погано почуваєтесь, навіть якщо у вас лише легка лихоманка – залишайтесь вдома.
  • Якщо у вас з’явився жар, кашель, утруднене дихання – одразу зв’яжіться з вашим лікарем по телефону. Дуже важливо звернутись по медичну допомогу одразу, як тільки проявляються симптоми.
  • Будьте в курсі останньої інформації про поширення вірусу та вказівок уряду щодо захисту себе та інших людей.

Останні вказівки зобов’язують носити маски в громадських місцях всіх, навіть тих людей, у кого немає помітних симптомів хвороби. Особливо важливо носити маску в тих місцях, де неможливо дотримуватись соціальної дистанції. Однак, з міркувань безпеки, маски не повинні носити діти до 2 років та особи, які не зможуть зняти маску самостійно.

Поділись


Новини партнерів