Вчені знайшли несподіваний зв’язок між гіпертонією та окружністю стегон

За даними ВООЗ на гіпертонію страждає кожний четвертий чоловік і кожна п’ята жінка. Гіпертонія підвищує ризик цілого ряду захворювань і вважається однією з найпоширеніших причини передчасної смерті у всьому світі.

Автори дослідження, опублікованого в Endocrine Connections, заявляють, що на ранніх стадіях гіпертонії дуже рідко бувають якісь симптоми, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

Вони зазначають, що попередні дослідження виявили прямий зв’язок між ожирінням верхньої частини тіла та гіпертонією, тоді як ожиріння в нижній частині тіла прямо пов’язане з метаболічними профілями, які можуть захистити від гіпертонії.

Вони також цитують попередні висновки, що високе співвідношення окружності талії до окружності стегон свідчить про більший ризик гіпертонії. У новому дослідники вчені вивчали зв’язок між окружністю стегон та ризиком гіпертонії.

Дослідження спиралось на дані більшого дослідження, в якому було розглянуто фактори ризику виникнення раку серед китайців із діабетом.

Вибірка дослідження складалася з 9 520 осіб у віці старше 40 років, включаючи 3095 чоловіків та 6 425 жінок. Учасники заповнили анкету, в якій надавали інформацію про наявність гіпертонії, а дослідники вимірювали окружність стегон кожного учасника та вимірювали їхній тиск.

Проаналізувавши дані, автори встановили, що більша окружність стегна пов’язана з нижчим рівнем гіпертонії серед людей із надмірною вагою або ожирінням.

За словами автора дослідження, Чжен Ян, доктора наук з університету Шанхая Цзяо Тонга в Китаї, це може свідчити про те, що на відміну від жиру в області живота, жир, який відкладається на стегнах може бути корисним для метаболізму.

Цікаво, що автори зазначають, що вони “не спостерігали зв’язку між окружністю стегон та гіпертонією у людей з нормальною вагою”.

Автори зауважують, що в дослідження є певні нюанси. По-перше, оскільки вимірювалась тільки окружность стегон, вони не в змозі дати детальну інформацію про те, тип і кількість жиру на стегнах, які можуть бути пов’язані з гіпертонією. Також вони лише спостерігали залежність, але поки не знають, який механізм її створює. І нарешті дослідники зазначили, що вся вибірка складалась із китайців середнього віку. Чи будуть результати такими ж для представників інших етнічних груп або молоді не відомо.

Поділись


Новини партнерів