Нове дослідження показало, які наслідки для здоров’я матиме зловживання алкоголем у зрілому віці

За словами британських дослідників, надмірне вживання алкогольних напоїв може призвести до значного набору ваги та збільшення ризику серцевих захворювань та інсульту у дорослих людей, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Вони проаналізували дані більш ніж 4800 державних службовців Великобританії, яким було від 34 до 56 років, коли в середині 1980-х розпочалося дослідження. Три чверті учасників були чоловіками.

Надмірне споживання алкоголю вчені визначили як вживання трьох-чотирьох напоїв чотири та більше разів на тиждень. Серед проблем, які спричиняв алкоголь були  підвищення артеріального тиску, погіршення функції печінки, підвищення ризику інсульту і збільшення окружності талії та індексу маси тіла у подальшому.

Наслідки не зникали навіть тоді, коли люди припиняли зловживати алкоголем до 50 років. Але дослідники відзначають, що стан здоров’я загалом покращується, коли б людина не кинула пити.

Ось основні висновки дослідження, яке нещодавно було опубліковане в журналі Addiction:

  • Люди, які вживають надмірну кількість алкоголю, мають втричі вищий ризик інсульту. У тих, хто зловживав алкоголем, але кинув пити у віці 50 років і більше, ризик передчасної смерті з причинами, не пов’язаними з серцевими хворобами, був вищим в два рази, порівняно з тими, хто ніколи не був залежним від алкоголю.
  • Ті, хто припинив зловживати алкоголем до 50 років, мали в середньому на 1,27 см більшу окружність талії, ніж ті, хто ніколи не пив. Ті, хто скоротив споживання алкоголю пізніше, мали на 1,8 см більшу окружність талії. Ну, а в тих, хто не припинив зловживати спиртними напоями, окружність талії вже була на 3,8 см більшою. Збільшення окружності талії пов’язане зі зростанням ризику інсульту.

Дослідження показало, що чим раніше людина зменшить споживання алкоголю, тим краще для її здоров’я.

Науковці кажуть, що в попередніх дослідженнях вивчався вплив разового вживання алкогольних напоїв, а не ефект, який дає регулярне зловживання. Це ж дослідження сприяє підвищенню рівня обізнаності про вплив великих доз алкоголю на здоров’я людини протягом всього життя.

Поділись


Новини партнерів