Годування груддю сильно зменшує імовірність виникнення раку

Міжнародне дослідження показало, що жінки, які годували своїх дітей груддю, мають майже на 25% нижчий ризик розвитку раку яєчників, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Дослідження також показує, що чим довше жінка годує грудьми, тим більше зменшується ризик. Воно було опубліковано в журналі JAMA Oncology.

Старший автор дослідження професор Пенелопа Вебб, заявила, що годування груддю пов’язане з меншим ризиком розвитку всіх видів раку яєчників, включаючи найбільш летальний тип, який називається серозним раком яєчників.

“В цілому ризик розвитку раку яєчників знизився на 24 відсотки для жінок, які годували груддю. Навіть у тих, хто годував груддю своїх дітей протягом трьох місяців або менше, ризик розвитку раку яєчників знижувався приблизно на 18%”, – сказала професор Вебб.

“У матерів, які годували грудьми своїх дітей більше 12 місяців, ефект зменшення вірогідності виникнення раку зберігався щонайменше на 34 роки після того, як жінка переставала годувати грудьми”, – додала Вебб.

Професор Вебб сказала, що в міжнародному дослідженні вивчали дані 9973 жінок із раком яєчників та 13 843 жінок із контрольної групи.

“Деякі дослідження, проведені раніше, пов’язували грудне вигодовування зі зниженим ризиком раку яєчників, але інші не виявили зв’язку, тому ми хотіли переглянути це в набагато більшому дослідженні для уточнення”, – сказала вона.

“Результати дослідження показують зв’язок між годуванням груддю та зменшенням ризику раку яєчників, а також підтверджують правильність рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я годувати дітей груддю принаймні 6 місяців”, – додала професор Вебб.

Професор Вебб заявила, що необхідно провести ще багато досліджень, щоб визначити, як грудне вигодовування впливає на ризик виникнення раку.

Поділись


Новини партнерів