Фізики уточнили, на яку відстань розлітаються мікроби при чханні

Один з головних шляхів зараження респіраторною інфекцією – повітряно-крапельний. Тому вчені ще на початку минулого століття встановили, яка відстань є безпечною для оточуючих від людини, що чхає. Вони розробили моделі поширення крапель, а їхніми рекомендаціями з невеликими змінами медики користуються й по нині. Проте останні дослідження дають привід замислитися – а чи не прийшов час переглянути ці рекомендації?

На сьогодні для профілактики зараження Центр по контролю і профілактиці захворюваності США рекомендує медикам триматися на відстані двох метрів від хворих, ВООЗ – на відстані метра. Але наразі стало відомо, що вчені прийшли до висновку, що ці моделі вже застаріли і цю відстань потрібно суттєво збільшити. Своє дослідження вони опублікували в авторитетному виданні Journal of American Medical Association.

Американські фізики з Массачусетського технологічного інституту довели, що повітряна хмара при чханні поширюються на 7-8 метрів від джерела і знаходиться в повітрі набагато довше, ніж вважалося раніше.

Вони провели наступний експеримент. За допомогою рапідної камери, здатної робити 2000 кадрів в секунду, зафіксували процес чхання. На отриманих кадрах зуміли оцінити швидкість осідання крапель різних розмірів і виміряти відстань, на яку вони розлітаються.

Один з авторів дослідження Вільям Уеллс розділив краплі умовно на дві групи: великі і маленькі. Великі під власною вагою осідають швидше в невеликому радіусі від джерела. Маленькі ж зберігаються в повітрі довше і, в залежності від вологості повітря, можуть перебувати в атмосфері від декількох секунд до декількох хвилин. Причому осідаючи на поверхні, і ті, і інші краплі поступово втрачають вологу і патогенні мікроби залишаються на поверхнях в підсушеному вигляді. При кашлі краплі поширюються приблизно на 2,5 метра.

Ці дані можуть виявитися важливими і для боротьби з коронавірусом, вважають вчені, який також поширюється повітряно-крапельним шляхом. Автори дослідження наводять приклад, коли в сінгапурських лікарнях пацієнти заражалися коронавірусом, навіть коли в повітрі кімнат його не знаходили. Справа в тому, що вірус в хмарі частинок від кашлю або чхання хворих міг потрапити у вентиляцію і поширитися по ній. Тому таким важливим є знезараження поверхонь, вологе санітарне прибирання приміщень і миття рук і, в першу чергу, самоізоляція.

Джерело

Поділись


Новини партнерів