Тривалий вплив забрудненого повітря може підвищити ризик деменції на 50%

Тривалий вплив забрудненого повітря може збільшити ризик розвитку деменції, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Це результати дослідження, яке було опубліковано 30 березня в JAMA Neurology. Обробивши дані майже 3000 дорослих людей зі Стокгольма, дослідники виявили, що ризик погіршення мови, пам’яті, мислення та здатності розв’язувати задачі зростає на цілих 50% через кожні 5 років впливу забрудненого повітря. Забрудненість повітря оцінювали за вмістом твердих частинок та рівнем оксиду азоту поруч із місцем проживання піддослідних.

Ще вищим ризик виникнення деменції був у тих, хто має в анамнезі серцеву недостатність, ішемічну хворобу серця чи інсульт.

“Забруднення повітря має добре досліджені наслідки для здоров’я людини, зокрема, що стосується легеневих та серцево-судинної захворювань”, – сказала співавтор дослідження Джулія Гранде. “Ми виявили, що більш високий рівень забруднення повітря пов’язаний з підвищеним ризиком деменції. Що цікавіше, ми спостерігали, що половина випадків деменції, пов’язаної із забрудненням повітря, пояснювалася розвитком інсульту”.

Команда Гранде спостерігала за станом здоров’я 2927 осіб віком від 60 років та за рівнем забрудненості повітря в районах, де вони жили, протягом 20 років. Вони виявили, що кожні 0,88 мкг на кубічний метр твердих часток у повітрі – небезпечним вважається рівень понад 35 мкг на кубічний метр – підвищує ризик розвитку деменції у людини більш, ніж на 50%.

Аналогічно, кожні 8,35 мкг на кубічний метр оксиду азоту у повітрі збільшували ризик розвитку деменції більш, ніж на 10%. Серед тих, хто має в анамнезі серцеву недостатність або хвороби серця, тривалий вплив забруднення повітря майже вдвічі збільшив ризик деменції.

Гранде зауважила, що вони виявили шкідливий вплив при куди нижчому рівні забрудненості, ніж допускається сучасними європейськими та американськими стандартами. При наступному перегляді стандартів якості повітря ці ризики теж необхідно врахувати.

Поділись


Новини партнерів