Лікарі пояснили, чому не потрібно відмовлятися від цукру заради здоров’я

Не так давно ворогом номер один всіх дієтологів був жир. До нього головною причиною всіх бід зі здоров’ям вважалася сіль. Тепер прийшла черга цукру: додавати ложечку в каву просто непристойно, а кількість людей, які твердо вирішили з Нового року відмовитися від солодкого, здається, вже перевищила число тих, хто обіцяє кинути курити з найближчого понеділка

Так, звичайно ж, надмірне вживання цукру сильно підвищує ризик розвитку діабету другого типу. Так, правда і те, що ми їмо занадто багато солодкого і майже третину нашого раціону складають необов’язкові продукти – в тому числі шоколад, солодка газована вода і випічка.

Але справа в тому, що вам не обов’язково повністю відмовлятися від цукру, щоб зробити своє харчування більш здоровим: набагато кращий ефект принесе збільшення частки овочів і фруктів в щоденному раціоні, відмова від фаст-фуду і напівфабрикатів, а також контрольоване вживання цукру

Не звикайте до дієт

Дієти, що повністю виключають цукор, вимагають дотримуватися жорстких списків дозволених і заборонених продуктів – що може привести до розвитку підвищеної тривожності і специфічного ставлення до їжі, коли людина сидить на дієті, вона занадто багато часу і уваги витрачає на те, щоб випадково не з’їсти щось заборонене.

Численні дослідження підтверджують, що такого роду стресові дієти є контрпродуктивними: у відповідь на стан хронічного стресу організм викидає в кров великі порції гормону кортизолу, який сприяє накопиченню запасів жиру – особливо в області живота. Крім того, постійне занепокоєння про їжу може призвести до розвитку тривожності і депресії, а також орторексії – стану, що характеризується підвищеною стурбованістю своїм харчуванням.

Деякі дієтологи вважають орторексію першою сходинкою до серйозних розладів харчової поведінки.

Їжте фрукти і пийте молоко

Деякі дієти, що вимагають повної і категоричної відмови від цукру, змушують своїх адептів виключити з раціону не просто безпечні, а необхідні продукти: наприклад, фрукти або молочні продукти, не підбираючи їм адекватної заміни.

Наприклад, багато дієт рекомендують спершу повністю виключити з раціону фрукти і ягоди, а потім поступово повертати деякі з них.

Найчастіше під харчову амністію потрапляють червоні і чорні ягоди, а ось банани автори таких дієт вимагають заборонити назавжди. Тим часом, практично всі фрукти – безцінне джерело клітковини, вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які допомагають знизити ризик розвитку діабету, деяких видів раку і серцево-судинних захворювань.

Відмова від фруктів не зробить вас здоровішими – навпаки, позбавить важливого і простого захисту від серйозних захворювань.

Ще одна помилка адептів строгих дієт – відмова від молока і сиру, які нібито містять цукор. Але справа в тому, що натуральний цукор, що міститься в цих продуктах, не може нашкодити здоров’ю – а ось відмова від вживання сиру і молока збільшить ризик розвитку остеопорозу. Брак кальцію – це дуже небезпечно.

Не бійтеся

Їжте більше овочів, не відмовляйте собі в порції бобів або квасолі, цільнозерновий хліб і фрукти – ваші друзі, а не вороги.

Так, всім нам, мабуть, можна було б їсти трохи менше цукру, але немає ніякої необхідності повністю від нього відмовлятися

Насолоджуйтеся кожним ковтком какао і навіть шоколадним тортом – але тільки, будь ласка, не кожен день. І пам’ятайте: здоров’я – це не цифра на вагах або на сантиметрової стрічці. Те, як ви ставитеся до їжі важливо так само, як і те, що ви їсте. Будьте здорові!

Поділись


Новини партнерів