Що робити, якщо у вашій родині багата історія хвороб серця?

Ви, ймовірно, знаєте, що якщо у вашій родині були випадки серцево-судинних захворювань, шанси, що ви теж матимете їх, підвищуються. Але наскільки підвищуються? Відповідь є важливою, оскільки наша здатність знизити ризики залежить від того, на скільки вони високі, повідомляє Жіночий світ з посиланням на WевMD.

Наприклад, Сьюзен останнім часом відчуває, як її серцебиття пришвидшене, і вона стурбована. Їй трохи за п’ятдесят, тобто вона приблизно у тому віці, коли у її тата був перший серцевий напад. Крім того, її мати перенесла інсульт, коли їй було 60. Зважаючи на свою історію, Сьюзен ніколи не курила (як це робив її тато), гарно харчувалась та залишалась активною.

Але, її цікавить, чи достатньо цього для запобігання захворювань серця або інсульту в майбутньому?

Сімейний анамнез серцевих захворювань є найбільш складним фактором ризику. На відміну від інших основних факторів (вік, куріння, діабет, високий рівень холестерину та високий кров’яний тиск) важко виміряти, як сімейний анамнез впливає на ризик для людини. Ми знаємо, що сімейна історія серцевих захворювань збільшує ваш ризик (особливо, якщо серцевий напад або інсульт сталися у чоловіків, молодших за 55 років або жінок, молодших за 65 років), але це може і не свідчити про погану спадковість. Може статися, що член сім’ї вів нездоровий спосіб життя (наприклад, тато Сьюзан був курцем) або зазнав інакших впливів навколишнього середовища, ніж ви.

І питання про те, наскільки зростає ризик є критично важливим, оскільки величина ризику є основним фактором у визначенні того, які нам будуть потрібні методи профілактики. Як тільки ми дізнаємося, що чийсь ризик високий, ми зможемо його знизити. Проблема полягає в тому, що часто люди з сімейною історією ССХ мають високий ризик і не знають про це.

Іноді причина сімейної історії хвороби серця очевидна. Наприклад, якщо в чийсь сім’ї у більшості високий рівень холестерину, цій людині, швидше за все, буде корисно знизити рівень холестерину. В інших випадках причина сімейного анамнезу не так легко пояснюється традиційними факторами ризику. Більшість з нас, напевно, знають когось, чиї родичі мали захворювання серця, хоча здавалися еталоном здоров’я.

У цих ситуаціях нам потрібна додаткова інформація, щоб точно визначити ризик цієї особи. Ми отримуємо таку інформацію, здійснюючи візуалізацію, щоб оцінити, скільки захворювань артерій має пацієнт, тобто проводимо комп’ютерну томографію серця. Стан артерій пацієнта допомагає зрозуміти, на скільки високий у нього ризик отримати захворювання серця.

Найбільш поширені захворювання серця – інфаркт та інсульт. Дослідження показали нам, що у 60% чоловіків та 56% жінок у США буде серцевий напад, інсульт або серцева недостатність протягом життя. Це погана новина. Хороша новина полягає в тому, що до 80% захворювань серця можна запобігти. Якщо у вас є сімейний анамнез серцевих захворювань, поговоріть зі своїм лікарем, щоб дізнатись, чи є способи краще зрозуміти та знизити ризик.

Поділись


Новини партнерів