Вживання кави захищає від найпоширенішого виду раку

Вчені з державного Університету Квінс у Белфасті в Ірландії довели, що вживання кави здатне захистити від найпоширенішого виду раку печінки. Як виявилося, цей напій, приготований з зерен кавового дерева, блокує виникнення і поширення мутованих клітин.

Згідно з отриманими ірландськими вченими даними, кава знижує ризик виникнення пухлини в печінці на цілих 50%. Справа в тому, що в цьому напої містяться поліфеноли, які не дають раковим клітинам ділитися і розмножуватися.

Результати дослідження засновані на спостереженнях майже за півмільйона добровольців, з яких близько 75% регулярно вживали каву.

Виявилося, що любителі цього напою на 50% рідше страждали від гепатоклітинної карциноми, на яку припадає, згідно зі статистикою, 90% злоякісних новоутворень печінки.

Вчені пояснюють захисну властивість кави поєднанням антиоксидантів і кофеїну. При цьому автори роботи відзначають, що відмова від куріння, а також зниження маси тіла і зменшення кількості вживаного алкоголю забезпечують ще більш потужний захисний ефект.

Джерело

Поділись


Новини партнерів