Як правильно чистити вуха: чому варто відмовитися від «вушних» паличок

Надмірне вимивання або видалення сірки може призвести до запалення зовнішнього слухового проходу.

Очищення вух від сірки – звична для кожної людини справа. Адже немає нічого простішого, ніж просто взяти ватяну паличку і кілька хвилин поколупатися нею в вушній раковині. На жаль, так роблять більшість людей, не знаючи про те, що такий підхід є небезпечним для здоров’я. Як же правильно позбавлятися від вушної сірки та за допомогою яких пристосувань, розповідаємо в статті.

Що таке вушна сірка і навіщо вона виробляється

Вушна сірка – це секреція сірчаних і церумінозних залоз, які розташовуються в хрящовому відділі зовнішнього слухового проходу. Вуха дорослих і дітей здатні до самоочищення. Коли ми розмовляємо, жуємо, кашляємо, тобто рухаємо щелепою, скронево-нижньощелепний суглоб теж починає рухатися. Це сприяє фізіологічному виходу вушної сірки з слухового каналу назовні.

Навіщо нам взагалі потрібна сірка?

Вона синтезується не тільки для того, щоб ми регулярно намагалися від неї позбутися.

По-перше, вушна сірка виконує захисну функцію. Разом з дрібненькими волосками, розташованими всередині вушного каналу, вона затримує мікрочастинки пилу і бруду. Також вона не дозволяє шкідливим бактеріям, вірусам і грибкам запускати інфекційні процеси. Чим частіше людина очищає вуха, тим активніше залози виробляють сірку.

По-друге, вушна сірка підтримує оптимальний рівень вологості і температури в зовнішньому слуховому проході.

По-третє, вона має гідрофобні властивості, тобто перешкоджає проникненню води в шкіру слухового проходу. Якщо вода потрапляє в зовнішній слуховий прохід, сірка запобігає просочування клітин шкіри рідиною з подальшим набуханням.

Крім того, сірка забезпечує функціонування системи звукопроведення. Вона підсилює звукову хвилю, яка проходить через слуховий прохід.

Як позбутися від сірки

Очищення вушних каналів від сірки відбувається самостійно. Тому все, що потрібно зробити людині, це акуратно і правильно видалити секрецію, яка накопичилася.

Найчастіше для досягнення цієї мети застосовуються ватяні косметичні палички, що є великою помилкою. Чому?

Використовуючи ватяні косметичні палички, ви частково очищаєте вухо від сірки, “утрамбовуючи” частину секрету вглиб вушного каналу. Це може привести до утворення сірчаної пробки або спровокувати розвиток запалення середнього і зовнішнього вуха.

За даними The Journal of Pediatrics, в США в період з 1990 по 2010 рік 263 338 тис. Дітей до 18 років мали травми вуха, пов’язані із застосуванням ватних наконечників. Ватяні палички призначаються для точкового нанесення на шкіру лікарських препаратів або косметичних засобів, корекції макіяжу.

Як же правильно чистити вуха?

Прибирати сірку можна тільки спеціальними паличками з обмежувачами.

Що робити заборонено?

  • Використовувати вищезгадані ватяні палички, а також сірники, зубочистки, шпильки, спиці для в’язання та інші сумнівні предмети;
  • Застосовувати вушні свічки – можна травмувати вухо або отримати опіки;
  • Чистити вуха кожен день або через день.

Особливості гігієни вух у дітей

Першу процедуру очищення вух у новонароджених рекомендується проводити через три тижні після народження. Раніше робити це не потрібно, оскільки до трьох тижнів організм малюка тільки адаптується до умов зовнішнього середовища.

Проводити першу чистку вушок найкраще після купання, не частіше, ніж один раз на тиждень. Очищати вуха від сірки дозволяється ватяними паличками з обмежувачами. Вони не дозволяють “залізти” занадто глибоко. Це дуже важливий момент, оскільки зовнішній слуховий прохід у новонароджених і немовлят вузький і короткий. Його легко травмувати.

Крім того, після щоденного прийняття водних процедур необхідно обробляти вушну раковину і в завушній складці, щоб запобігти появі попрілості. З цією метою можна використовувати чисті ватяні диски, злегка змочені в теплій воді, або дитячі вологі серветки.

Отже, вушна сірка – це не скупчення бруду, від якої потрібно позбавлятися вранці і ввечері. Вона захищає наші вуха від пошкоджень і інфекцій. Надмірне вимивання або видалення сірки може призвести до запалення зовнішнього слухового проходу.

Однак це не означає, що про неї можна і не згадувати. Радимо вам дотримуватися гігієни вух, дотримуючись вищевикладених рекомендацій.

Якщо ж у вас з’явилися дискомфортні відчуття у вухах (поколювання, шум), зверніться до лікаря-отоларинголога. Не займайтеся самолікуванням!

Джерело

Поділись


Новини партнерів