Чим кориця може бути шкідлива для здоров’я

Мабуть, взимку немає популярнішої прянощі, ніж кориця. Нею прикрашають капучіно і латте, її додають у пироги, десерти і пряники, без кориці неможливо уявити собі один з найпопулярніших різдвяних напоїв – глінтвейн. Однак, якщо вживати цю пряність постійно, вона може завдати серйозної, а іноді і непоправної шкоди нашому організму.

Корицю люди відкрили дуже давно: ще до нашої ери, за часів великих фінських мореплавців, цю пряність привозили в країни Середземномор’я. За старих часів її використовували не тільки як харчову добавку і ароматизатор: кориця цінувалася за лікувальні якості. Зокрема, вважалося, що вона сприяє підвищенню лібідо, зміцнює стінки шлунка і чудово впливає на травний процес.

Незважаючи на корисні властивості, кориця може справити вкрай негативний вплив на наш організм. Зокрема, майбутнім мамам краще тимчасово виключити цю пряність зі свого раціону. Згідно спеціалізованому сайту для молодих батьків Firstcry Parenting, кориця здатна спровокувати проблеми з рівнем цукру в крові, а також посилити кровотечу. Справа в тому, що вона розріджує кров. Тому, якщо ви будете регулярно їсти корицю під час вагітності, в процесі пологів ризикуєте зіткнутися з сильною кровотечею, що перевищує норму.

Однак не тільки вагітним жінкам варто побоюватися за своє здоров’я. Справа в тому, що кориця містить велику кількість кумарину. Згідно з дослідженням 2010 року «Токсикологія та оцінка ризику кумарину» Абрахама і Лінднера, висока концентрація цієї речовини може призвести до порушень в роботі печінки. Цей висновок частково підтверджується даними іншої наукової роботи під назвою «Чи є кориця причиною гострого гепатиту?», Випущеної в 2015 році Браншо і Пателом. У ній описано випадок 73-річної пацієнтки: протягом деякого часу вона вживала дуже багато кориці, і в результаті у неї розвинулася інфекція печінки.

Більш того: кориця може бути причиною появи ракових утворень. Зокрема, занадто висока концентрація кумарину в організмі частково сприяє виникненню пухлин в легенях і інших життєво важливих органах. Про це свідчать дані англомовного навчального посібника «Токсикологія та прикладна фармакологія» 1998 року.

Тому слід уважно стежити за тим, скільки ви їсте кориці. І навіть якщо ви дуже любите цю харчову добавку, постарайтеся бути стриманими і не вживати її щодня у великих кількостях. Улюблена пряність не варта того, щоб ризикувати через неї своїм здоров’ям.

Поділись


Новини партнерів