Як зберегти здоровий мозок незважаючи на вік

«Пам’ять вже не та», – зітхнувши, помічають люди похилого віку, в черговий раз забувши про щось важливе. Дійсно, з роками все складніше утримувати в голові великі обсяги інформації. Але зберегти гострий розум, незважаючи на вік, цілком реально. Автор книги «Мозок поза віком» Джулія ван Тайн дає рекомендації по зміцненню когнітивних функцій.

Можливо, з вами вже траплялися подібні ситуації. Ви приходили в кімнату і не могли пригадати, навіщо прийшли. Ви знову і знову втрачали ключі від машини. Ви намагалися згадати ім’я знайомого, який стояв перед вами, але в голові була порожнеча. У такі моменти багато людей думають: «Тільки не це! У мене починається хвороба Альцгеймера? Невже я втрачаю інтелект? »

Якщо ви хвилюєтесь про це, ви не самотні. Недавнє дослідження, яке провела Асоціація Альцгеймера, показало: 60% людей по всьому світу помилково вважають, що хвороба Альцгеймера – невід’ємний елемент старіння. Вона стоїть на другому місці серед захворювань, яких найбільше бояться люди. Випереджає її лише рак.

Але потрібно відрізняти звичайне вікове погіршення пам’яті від деменції або хвороби Альцгеймера. Якщо ви не можете згадати подробиці події або розмови, що відбулася рік тому, це нормально. Якщо ж не пам’ятаєте, що сталося минулого тижня, це привід для занепокоєння.

Вчені виділяють три фактори, які поміщають людей в групу ризику:

  • похилий вік: третина людей, які досягли 85 років, стикаються з тими чи іншими погіршеннями когнітивних функцій;
  • випадки хвороби Альцгеймера в сімейній історії;
  • один з декількох дуже рідкісних генів.

Але навіть якщо ви перебуваєте в категорії ризику, це не означає, що ви обов’язково захворієте. Зараз ми володіємо величезною кількістю інформації про те, як запобігти втрату розумових здібностей. Ось кілька рекомендацій, заснованих на новітніх дослідженнях.

Як зберегти здоровий мозок всупереч віку

1. КИДАЙТЕ СОБІ ВИКЛИК
Ставте перед собою складні завдання. Виходьте із зони комфорту і пробуйте робити щось нове, навіть якщо спочатку будете відчувати себе ніяково. Саме це змушує мозок розвиватися.

2. НЕ ПОСПІШАЙТЕ НА ПЕНСІЮ
Перспектива раніше вийти на пенсію може виглядати привабливою, але для мозку це пекло. Дослідники спостерігали за держслужбовцями з Великобританії за 14 років до виходу на пенсію і 14 років після цього. Вчені з’ясували, що після виходу на пенсію здатність запам’ятовувати слова значно погіршилася.

3. ВИВЧАЙТЕ ЩОСЬ НОВЕ КОЖЕН ДЕНЬ
Почніть вивчати іноземну мову, запишіться на уроки вокалу або займіться живописом. «Це допоможе активно задіяти і розвинути когнітивні здібності. Вчені провели дослідження за участю лондонських таксистів, які повинні були вивчити карту Лондона, що складається з 25 000 вулиць, і здати по ній іспит. Сканування мозку показало, що водії, успішно подолали випробування, домоглися фізичних змін в своєму мозку і суттєво поліпшили когнітивні функції.

4. ПІДТРИМУЙТЕ СОЦІАЛЬНІ КОНТАКТИ
Мозок тренується, коли ви взаємодієте з іншими людьми. В одному дослідженні вчені порівнювали людей похилого віку з великою і малою кількістю соціальних контактів. Через шість місяців після початку дослідження пам’ять у людей з другої категорії погіршилася в два рази сильніше в порівнянні з тими, у кого було багато соціальних зв’язків. Так що розширюйте соціальне коло.

5. ТРЕНУЙТЕ РІВНОВАГУ
Дослідження показали, що люди, які не можуть простояти на одній нозі більше 20 секунд, частіше схильні до пошкодження дрібних кровоносних судин у мозку, наприклад, у вигляді мікроінсультів. Так що робіть вправи на тренування рівноваги або запишіться на китайську гімнастику тайцзи.

6. БІЛЬШЕ РУХАЙТЕСЯ
Дослідження жінок у віці від 38 до 60 років показало, що фізичні вправи відсувають настання Альцгеймера в середньому на 9,5 років. Навіть легкі фізичні навантаження, такі як щоденна ходьба, показують ефективність і відсувають наступ хвороби, якщо вона неминуча.

Джерело

Поділись


Новини партнерів