Як перевірити, чи здорове ваше серце в домашніх умовах

Серцево-судинні захворювання вважаються однією з головних причин смерті в усьому світі. 

Якщо ви вважаєте, що стрес або ваше особисте життя погано відбивається на здоров’ї, або причиною тривоги є ваш вік, можливо, вам варто перевірити своє серце.

Наше серце – досить міцний орган, на який не так легко впливати. Проблема полягає в тому, що, коли виникають якісь збої в роботі серця, їх буває досить складно розпізнати.

Перш за все, потрібно почати з вимірювання пульсу. Така проста міра може розповісти, наскільки здорове ваше серце.

Вам не потрібно медичне обладнання або складні знання, а лише трохи уваги і не більше 5-ти хвилин.

Лікарі переконані, що вимір пульсу може врятувати вам життя, тому засвоївши цей метод, ви можете істотно поліпшити своє життя.

Зазвичай пульс вимірюють в стані спокою, сидячи на стільці, хоча в даному тесті вам не потрібно весь час бути нерухомим.

  1. Покладіть руки на рівну поверхню долонями вгору, при цьому лікті злегка підняті. Зробіть глибокий вдих і видих, заспокоївши себе.
  2. Легко натисніть на променеву вену (що знаходиться біля основи великого пальця на зап’ясті між сухожиллям і кісткою) вказівним і середнім пальцем іншої руки і порахуйте число ударів пульсу за одну хвилину .
  3. Виміряйте свій пульс, як сказано вище, протягом однієї хвилини в положенні сидячи. Запишіть ваш пульс.
  4. Тепер прийшов час трохи розім’ятися. Встаньте і робіть стрибки протягом 45 секунд. Знову виміряйте пульс, на цей раз в положенні стоячи. Запишіть результат.
  5. Відпочиньте протягом хвилини і знову виміряйте пульс в сидячому положенні за 60 секунд. І знову запишіть свій результат.

Тепер прийшов час зайнятися простою математикою.

Складіть три отриманих числа (пульс в стані спокою, відразу після стрибків і через хвилину після стрибків), і відніміть від суми число 200 , а потім розділіть отримане число на 10 .

результат:

1 – 5 – Вітаємо, у вас чудове здорове серце. Продовжуйте вести здоровий спосіб життя.

6 -10 – Ваше серце працює як треба, але не завадить приділити йому ще більше уваги, особливо, якщо ви отримали число 10. Дотримуйтесь принципів здорового життя: збалансоване харчування, спорт, повноцінний сон і спокій.

11 – 15 – Увага, ваше серце в небезпеці. Якщо ви не хочете, щоб у вас розвинулася необоротна хвороба серця, вам потрібно зробити якісь зміни. Включайте корисні продукти в своє харчування: рибу, вівсянку, ягоди, темний шоколад, горіхи, оливкову олію, червоне вино, зелений чай і інші. Не забувайте займатися спортом, щонайменше, 30 хвилин в день і спіть 7-8 годин.

Більше 15 – вам потрібно терміново проконсультуватися з лікарем. Не варто жартувати зі своїм здоров’ям, і хоча вимір пульсу не є затвердженим медичним тестом, вам не варто ігнорувати результати.

Поділись


Новини партнерів