Що буде з організмом, якщо спати без подушки

На питання, що буде, якщо спати без використання подушки, грамотно здатний відповісти тільки експерт, а саме доктор відповідної кваліфікації – лікар-ортопед, сомнолог, нейрофізіолог і ін. Дослідженнями впливу відсутності подушки на сон займалися багато експертів. Всі вони зійшлися в одному: є випадки, коли відсутність подушки впливає позитивно на здоров’я, а є випадки «зворотного» ефекту, тобто шкоди.

У медицині є випадки, коли настійно рекомендується спати без використання подушки – на рівній поверхні (матраці). Так, новонародженому до 1-2 місяців рекомендується під час сну нічого не класти під головку. Такий сон дає змогу не перешкоджати активному формуванню відділів хребта в цьому віці. Вважається, що хребет ще настільки слабкий, що досить легко піддається викривленню.

Коли спати без подушки погано?

Починаючи з 1 року життя, цей спальний аксесуар обов’язково повинен використовуватися, інакше при його відсутності незабаром можуть з’явитися такі проблеми зі здоров’ям:

  • дискомфорт – це один з найбільш мінімальних недоліків відсутності такої важливої ​​приналежності для сну;
  • хронічне недосипання, млявість, зниження концентрації, загальний занепад сил (матрац зазвичай більш жорсткий, ніж подушка, тому він не дає того комфорту під час сну, сприяє виникненню великої кількості симптомів нездужання, в результаті чого – відсутність нормальної життєдіяльності);
  • хропіння (при положенні голови на рівній поверхні протягом тривалого часу просвіт дихальних шляхів змінюється, звужується, в результаті чого збільшується ризик виникнення хропіння);

Відсутність спальної приналежності також може вплинути на зовнішність людини. При рівному положенні під час сну може з’явитися не тільки пом’ятий вигляд, а й зморшки.

Медики впевнені, що не тільки відсутність аксесуара для сну може спровокувати появу проблем зі здоров’ям, а й неправильно підібрана подушка. Вона повинна бути не дуже м’якою, але і не дуже твердою. Також «корисними» для хребта вважаються валики для сну або ортопедичні подушки, на яких хребет розташовується в правильному анатомічному положенні.

Поділись


Новини партнерів