Де на тілі людини родимки найбільш небезпечні

Родимки привертають увагу оточуючих, а найпомітніші і химерні пігментовані новоутворення можуть навіть стати візитною карткою людини. Народна поголоска наділяє їх містичними прикметами, нерідко взаємовиключними. Офіційна ж медицина говорить про те, що такі утворення – дерматологи називають їх невусами – поводяться зовсім по-різному.

Вони можуть з часом зникати або ставати менш вираженими. Їх поява найчастіше викликано порушенням пігментації шкіри або пов’язане з нетиповим розташуванням кровоносних судин. У багатьох випадках пігментні плями різного розміру і локалізації безпечні і нешкідливі. Але іноді наявність родимок може викликати ускладнення. Тому для великого числа їхніх власників, питання, на яких ділянках тіла родимки можуть бути потенційно небезпечними, є актуальним.

На думку професора Полотебнова А. Г. найбільшу небезпеку становлять пігментовані утворення, які з’явилися протягом життя. Родимки, наявні на тілі від народження, вкрай рідко створюють проблеми. На якій ж ділянці тіла вони найбільш небезпечні? У лікарському співтоваристві впевнені: якщо невуси періодично зачіпають / травмують, це може стати фактором ризику розвитку патологічного (злоякісного) процесу. Таким чином, на будь-якій області тіла, де має місце механічне пошкодження родимки, вони вважаються найбільш небезпечними.

У групі ризику також люди з родимками, розташованими на обличчі, на шиї, в зоні декольте, оскільки в теплу пору року відкриті ділянки тіла схильні до дії УФ-випромінювання. Це в багато разів підвищує ризики розвитку меланоми. Застосування пластирів і інших засобів, якими заклеюють родимки з метою їх захисту від надмірної інсоляції, таїть в собі ще більшу небезпеку (оскільки створює парниковий ефект).

Дехто ставиться до родимок як до косметичного дефекту, а інші вважають їх пікантною особливістю. Знаючи, на яких ділянках тіла родимки можуть бути потенційно небезпечні, варто ставитися до них з великою увагою, намагатися уникати пошкоджень, а при засмазі не забувати про сонцезахисний крем. Якщо ж помітили якісь зміни, не варто відкладати візит до дерматолога.

Джерело

Поділись


Новини партнерів