7 симптомів, які можуть свідчити про рак грудей

Doctor examining x-ray

Фахівці рекомендують жінкам регулярно промацувати молочні залози, починаючи з двадцятирічного віку. Симптоми, які зазвичай викликають занепокоєння, відомі багатьом – це незвичайні хворобливі ущільнення і набряки. Але і є і інші, не настільки очевидні ознаки розвитку онкологічного захворювання – про них розповідає експерт приватного медичного центру з Лондона.

Кіслайя Тхакур – практикуючий хірург, вже багато років займається питаннями онкології молочних залоз. До нього часто звертаються пацієнтки, у яких вже є сформовані утворення в грудях. При цьому, говорить доктор Тхакур, рак може проявити себе і на ранніх стадіях до початку зростання пухлини.

«Починаючи з 20-25 років, кожна жінка повинна проводити регулярний огляд грудей, – вважає доктор Тхакур. – Найбільш вдалий період для цього – перші кілька днів після закінчення менструації, коли проходить набряклість, і груди стають м’якшими ».

«Це повинно стати звичкою. Тільки так можна виявити ранні зміни і вчасно звернутися до фахівця », – додає він. За статистикою третина пацієнток не звертають уваги на стан грудей до того, як стає занадто пізно. І 20% з них зізнаються, що просто не знають, що шукати.

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ

ЗМІНА ФОРМИ І РОЗМІРУ

11.jpg
Груди можуть трохи збільшуватися перед місячними, під час вагітності і годування, але в інших випадках її розмір і форма залишаються незмінними.

ПОЧЕРВОНІННЯ АБО ВИСИП

22.jpg

Висип і почервоніння шкіри в області соска можуть бути ознакою алергічної реакції на новий гель для душу або роздратуванням, викликаним мереживною білизною. В інших випадках такі симптоми повинні насторожити.

ВИДІЛЕННЯ З СОСКА

33.jpg

Якщо з соска сама по собі виділяється рідина, це серйозний привід звернутися до лікаря.

НАБРЯК В ОБЛАСТІ ПАХВ АБО КЛЮЧИЦІ

44.jpg

Найпоширеніший симптом раку молочних залоз – пухлина. При цьому утворення не завжди локалізується в самих грудях. Тканини молочних залоз можуть частково розташовуватися під пахвами і близько ключиць, тому при щомісячному промацуванні грудей варто звернути увагу і на ці зони.

ЗМІНА ТЕКСТУРИ ШКІРИ

55.jpg

Западини, складки і «мурашки» просто так на шкірі не утворюються. Це одні з найпоширеніших ознак раку грудей. Якщо ви відчуваєте, що шкіра на дотик стала не такою гладкою, як раніше, – негайно повідомте про це лікаря.

ВТЯГНУТИЙ СОСОК

66.jpg

Втягнутий сосок може бути природною анатомічної особливістю. Але якщо так було не завжди, і сосок збільшився або зменшився в розмірі лише недавно, – швидше вирушайте на прийом до гінеколога або мамолога.

ПОСТІЙНІ БОЛІ

77.jpg

Однією з ознак раку грудей є постійний або стріляючий біль в молочних залозах або в області пахв. Звичайно, біль і дискомфорт можуть бути викликані і іншими причинами – наближаються місячні або механічним здавленням грудей. Але в даному випадку краще зайвий раз перевірити, ніж втратити щось важливе.

Джерело

Поділись


Новини партнерів