Контейнери для їжі: що в них поганого

Перші контейнери для їжі винайшов американець Ерл Сайлас Тапер в 1946 році. Якийсь час вони не користувалися попитом і широкого поширення набули тільки в 1948 році під назвою Tupperware. Сьогодні це досить відомий бренд якісного пластикового посуду.

На жаль, пластикові контейнери, що заполонили полиці магазинів далеко не завжди мають високі якісні характеристики, а багато з них навіть шкідливі для здоров’я.
Американські і канадські вчені, виявили, що до складу 95 відсотків дитячих пластикових пляшок, зроблених з полікарбонатного пластику, і більшості контейнерів для їжі аналогічного виробництва входить біс фенол. Поки в такій тарі зберігаються холодні продукти і напої, вона безпечна. Але при нагріванні полікарбонатний пластик виділяє небезпечну кількість біс фенолу, який переходить в їжу.

Біс фенол вчені між собою називають синтетичним аналогом естрогену – жіночого статевого гормону. Маючи подібні властивості з цим гормоном, біс фенол впливає на репродуктивну систему і на мозок. Дослідження американських вчених показали, що подібний вплив іноді обертається онкологічними захворюваннями молочних залоз або простати, затримкою розумового розвитку, аутизмом – у випадку з дітьми.

А ось вчені Гарвардського університету дослідним шляхом довели, що вже через тиждень, протягом якого людина вживав холодні рідини, що зберігаються в контейнерах, рівень біс фенолу в її сечі підвищувався майже на 70 відсотків.

Проти їжі з пластикових контейнерів виступає і Лаура Ванденберг. Будучи професором КАФЕРДА захисту здоров’я і навколишнього середовища Університету штату Массачусетс вона спеціально займалася цим питанням. На думку вченої, шкідлива не тільки та їжа, яка готувалася або розігрівалася в пластиковому посуді, але і та, що готувалася поблизу неї. Найбільш отруйними речовинами, які проникають в продукти в період нагрівання пластику вона назвала бісфенол А і фталати.

Алан Арагон є одним з авторитетних експертів в США в питаннях здорового харчування. Відносно пластикового посуду його основний постулат: ні в якому разі не гріти в ньому їжу. На його думку, вчені ще не повністю вивчили, наскільки може бути шкідливою розігріта в пластиці їжа і до яких наслідків це врешті-решт призведе.

Слід зауважити, що в Європі Агентство з питань безпеки продуктів харчування до бісфенолу А ставиться досить прихильно. Там вважають, що даний компонент легко виводиться з організму з сечею. У відповідь на це Лаура Ванденберг показує результати наукових досліджень, згідно з якими і бісфенол А, і ще ряд компонентів, які успішно кочують із пластику в продукти харчування, негативно впливають на гормональний фон, сприяють розвитку онкологічних захворювань, діабету і ожиріння.

Уміння користуватися пластиковим посудом – це ціла наука. Мало хто звертає увагу на стікери на зворотному боці контейнерів. Наприклад, цифрами там позначено різновид пластику, а знак трикутника зі стрілочкою говорить про придатність матеріалу для вторинної переробки. Побачили перекреслені череп і кістки – значить, їжу в такому контейнері зберігати не можна ні в якому разі.

Позначення 2 HDPE говорить про безпеку пластикової тари, але нагрівати їжу в ній не можна. Якщо плануєте розігрівати обіди в пластиці, шукайте позначення 5 PP – нагрівання до 150 градусів за Цельсієм вам нічого не загрожує, але тільки їжа повинна бути нежирною. А ще з пластика з таким позначенням неприпустимо пити алкогольні напої.

Нешкідливими вважаються 1 PET, 4 LPDE, 6 PS, 7 OTHER. Можна без побоювань покласти в будь-який з таких контейнерів сніданок для дитини. У школі розігрів їжі не передбачений.

Поділись


Новини партнерів