Що вкрай необхідно знати про трав’яні чаї?

Трав’яні чаї прискорюють метаболізм, очищають організм, а крім цього – вони надзвичайно ароматні і смачні.

Для початку давайте відразу з’ясуємо, що практично будь-який трав’яний чай – це насправді не тепла водичка, а настій (так називається ця лікарська форма) одного або декількох (лікарських зборв) лікарських рослин. Помітили, що в одному реченні три рази прозвучало слово «лікарський» ?! Тому, як і будь-які ліки, кожен трав’яний чай має свої показання до застосування, протипоказання, склад виробника та терміни придатності.

Якщо вам складно прокидатися вранці, а вночі ви ніяк не можете заснути, не поспішайте братися за каву або снодійне. Підбадьоритися допоможе чай з меліси і стевії, а солодкий сон забезпечить настій глоду або чай з акації.

Деякі трав’яні чаї в залежності від температури по-різному діють. Так, прохолодні напої з листя чорної смородини або шавлії чудово втамовують спрагу, а цей же гарячий чай здатний змусити пропотіти при застуді.

Як правильно приготувати трав’яний чай

Щоб трав’яний чай максимально збагатився корисними речовинами, потрібно дотримуватися правил приготування:

– Відвари найкраще готувати на водяній бані.
– Трави, які не потребують тривалої (10-15 хв) теплової обробки, потрібно настоювати в порцеляновому, скляному або емальованому посуді (при контакті з металом корисні речовини руйнуються).
– Подрібнені кореневища і плоди (наприклад, шипшина) рекомендується заварювати в термосі, настоювати їх протягом декількох годин.

Коли потрібно пити трав’яний чай?

– Вранці слід пити тонізуючий чай (дягель, листя суниці, квітки і листя конюшини, лимонник, лаванда).
– Увечері треба пити заспокійливі трав’яні чаї (звіробій, іван-чай, малина (листя), м’ята перцева, ромашка, меліса, первоцвіт і т.п.).
– Взимку або ранньою весною бажано пити полівітамінні трав’яні чаї (листя малини, ожини, чорної смородини, кропиви, моркви, плоди шипшини, горобини, барбарису, обліпихи, чорної смородини і т.п.).
– Влітку трав’яні чаї готують тільки зі свіжих трав, цей період року треба використовувати з максимальною користю для організму.

Трав’яні чаї: читаємо написи на упаковці

Щоб переконатися в тому, що трав’яний чай натуральний, прочитайте те, що написано на його упаковці. Зараз є чимало чаїв, в складі яких, крім лікарських трав, можна зустріти, наприклад, ароматизатор «Полуниця», ароматизатор «Чорниця» і так далі (залежно від назви трав’яного чаю) або навіть просто «ароматизатор, ідентичний натуральному».
Причому не має значення, де ви купуєте трав’яний чай – в аптеці або супермаркеті. Написи треба читати завжди.
Крім того, при виборі трав’яного чаю має значення місце, де його виробили. Намагайтеся купувати чаї, вироблені в екологічно чистих зонах, до яких відносяться в першу чергу Карпати, Крим, Полтавська область.
Як правило, трав’яний чай має термін придатності, в середньому, 18 місяців (від 1 до 2 років), тобто два сезони, не залежно від того, є в ньому чорний або зелений чай і ароматизатори, моночай це або трав’яний збір. Нічого поганого в торішньому чаї немає, але все ж краще вибрати свіжий.
Чим поганий прострочений трав’яний чай. У простроченому трав’яному чаї може, наприклад, мати місце зростання грибків, які нерідко викликають алергічну реакцію. Не кажучи вже про те, що такий чай може мати поганий смак, запах або майже не заварюватися.

Кращі рецепти трав’яного чаю.

– Суничний.
10 г сушеного листя суниці, 2 г звіробою, 2 г м’яти, 200 мл води. Порцеляновий чайник обполоснути окропом, засипати суміш листя, залити окропом і настояти 7-10 хв.

– Шипшиново-медовий.
20 г плодів шипшини, 15 г меду, 5 г лимонного соку, 200 мл води. Сушені плоди шипшини подрібнити, залити окропом, варити 10 хв в емальованому посуді при закритій кришці, настояти 10 хв. Відвар процідити. Додати мед, лимонний сік.

– Горобиновий.
30 г сушених ягід горобини звичайної, 5 г сушених ягід малини, 2 г сушеного листя чорної смородини. Суміш заварюють у фарфоровому чайнику, настоюють 5-7 хв. Використовують як заварку.

– З шипшини і чебрецю.
10 г сушених плодів шипшини, 5 г сушеного листя чебрецю, 15 г меду, 200 мл води. Плоди шипшини подрібнити, залити окропом і варити 5 хв, потім додати листя чебрецю. Настояти 10 хв, процідити, додати мед.

– Вітамінний.
20 г сушених плодів шипшини, 10 г сушених плодів горобини, 5 г сушеного листя материнки, 200 мл води. Сушені плоди подрібнити, залити окропом і варити 5 хв, потім додати листя материнки і настоювати 10 хв.

Поділись


Новини партнерів