Властивості вазеліну, про які ви, можливо, не знали

Багатьом з нас хотілося б мати недорогий і ефективний засіб, який можна використовувати в догляді за собою. Ми пропонуємо дізнатися корисні властивості вазеліну і способи його застосування не тільки в косметичних цілях. Читайте і беріть на озброєння.

Зволожує

Вазелінове масло є сумішшю парафіну, мікрокристалічного воску і мінерального масла. Воно запобігає випаровуванню вологи через шкіру, не забиваючи пори, дозволяючи шкірі дихати, що перешкоджає її висиханню.

Вазелін є оклюзійним зволожувачем. Окклюзиви утворюють герметик, блокуючий воду в шкірі, тим самим запобігаючи сухості. Вазелін може усунути сухість, перешкоджаючи подальшій втраті води з шкіри, дозволяючи шкірі відновити себе зсередини. Завдяки цій властивості, вазелінове масло застосовується з метою усунення пересихання верхніх шарів шкіри.

Пом’якшує

Завдяки вмісту в вазеліні парафіну, цей засіб пом’якшує та зволожує шкірні покриви, що також може виявитися корисним для людей із сухою та огрубілою шкірою.

Загоєння порізів, саден і потрісканих губ

Вазелінове масло спочатку розроблялася з метою його застосування при порізах і подряпинах на шкірі. Завдяки оклюзійним властивостям вазеліну, він просто запечатує ранку на шкірі, що запобігає потраплянню туди бактерій і різних забруднень, дозволяючи організму безперешкодно відновити пошкоджені тканини. При нанесенні вазеліну на потріскані губи, він працює як бальзам, заспокоюючи їх поверхню і запобігає випаровуванню вологи.

Змащуємо термометр

Вазелінове масло застосовується в якості мастила. Фахівці рекомендують використовувати вазелін, при вимірі температури дитини ректально. Після очищення термометра, змастіть його кінчик вазеліном перед тим, як встановити його в анальний отвір дитини.

Вазелінове масло при запорах

Якщо ви страждаєте запорами, крім інших натуральних засобів можна використовувати вазелін перорально. Основною перевагою вазелінового масла перед іншими рослинними маслами, є те, що воно абсолютно не всмоктується в кишківнику, що дає можливість ефективно змащувати як саму товсту кишку, так і її вміст. Тим самим воно стимулює перистальтику кишківника і полегшує проходження калових мас.

Інші сфери застосування вазелінового масла

Крім перерахованих вище областей застосування вазеліну, його також можна використовувати в якості засобу, що наноситься на пульсуючі точки на шиї та передпліччя, для продовження стійкості аромату духів. Також, вазеліновим маслом можна ущільнити посічені кінчики волосся.

Для шкіри

 

  • Автозасмага. Перед нанесенням крему з бронзатором змастіть сухі ділянки шкіри (лікті, коліна) вазеліном. Засіб рівномірно ляже, і ви отримаєте гарну рівну засмагу.
  • М’яке очищення. Змішайте вазелін з натуральними абразивними частинками (морською сіллю, кавою, тростинним цукром) і використовуйте отриманий склад як скраб для тіла.
  • Догляд за дитячою шкірою. Використовуйте вазелін в якості засобу під підгузки, щоб зменшити висип. Перед нанесенням ретельно вимийте і промокніть рушником дитячу шкіру. Вазелін утворює бар’єр, який допоможе захистити шкіру від постійного впливу вологи.

Для обличчя

  • Вологий макіяж. Нанесіть трохи вазеліну на шкіру повік перед тим, як використовувати тіні. Вони не тільки протримаються довше, але й додадуть легке вологе мерехтіння. Цей засіб не викликає подразнення ніжної шкіри, адже він використовується навіть лікарями при проведенні деяких процедур на очах.
  • Брови. Видавити краплю вазеліну на чисту щіточку і розчешіть брови, надавши волоскам потрібний напрямок. Засіб висохне, і брови збережуть правильну форму на цілий день.
  • Вії. Нанесіть тонким шаром вазелін на вії перед тим, як лягати спати: це може допомогти їм стати довшими і товстішими з плином часу.
  • Видалення макіяжу. Просочіть вазеліном ватний диск і використовуйте його для демакіяжу. Засіб відмінно справляється навіть з водостійкою косметикою. Регулярне застосування якісного вазеліну покращує стан шкіри і дозволяє уникнути передчасних зморшок.
  • Губи. Використовуючи цей засіб в якості косметичної помади, ви не тільки захистите губи від обвітрювання, але і позбавитеся від усіх нерівностей і шорсткості. Додайте у вазелін щіпку кориці, і ви отримаєте помаду, що надає губам бажану пухлість.

Для волосся

  • Стайлінг-засіб. Розітріть вазелін на кінчиках пальців, нанесіть на волосся і змоделюйте зачіску. Тут головне, втім, як і з іншими засобами для укладання, не перестаратися.
  • Відновлення посічених кінчиків. Нанесіть вазелін на сухі кінчики волосся і витримайте 15-20 хвилин. Засіб добре «запаює» посічені утворення на волоссі, і вже після декількох застосувань стан волосся буде значно краще.
  • Маска для волосся. Візьміть 1-2 ложки вазеліну (залежно від довжини волосся), змішайте з декількома краплями ефірної олії (кориці для запаювання стовбура, шавлії для блиску) і нанесіть по всій довжині. Змийте через 1-2 години. Щоб легше видалити вазелін, перед миттям промокніть паперовим рушником волосся, після чого прогрійте його феном.
  • Захист при фарбуванні. Нанесіть вазелін по лінії росту волосся під час роботи з хною або фарбою. Це захистить шкіру від фарбування.

Для нігтів

 

  • Акуратний манікюр. При фарбуванні нігтів нанесіть трохи вазеліну на кутикулу, не зачіпаючи при цьому нігтьову пластину. Таким чином ви уникнете попадання лаку на шкіру.
  • Догляд за кутикулою. Змащуйте валик біля нігтя вазеліном кожен вечір перед сном. Це запобігне сухості кутикули і появі задирок.
  • Блискучі нігті. Якщо регулярно втирати вазелін в нігтьову пластину, з часом вона набуває глянцевого блиску і стає більш міцною.

Для побутових потреб

  • Додання блиску. Вазелін допоможе повернути блиск таким предметам зі шкіри або її штучного аналогу, як взуття, сумки, гаманці. Нанесіть тонким шаром засіб на поверхню, а через кілька секунд протріть натуральною тканиною.
  • Заївша блискавка. Ви набагато швидше впораєтеся з заївшою блискавкою, якщо обробите проблемну ділянку вазеліном. Таким же чином подіє засіб на заіржавілі кнопки, ґудзики, меблеву фурнітуру.
  • Полірування поверхонь. Нанесіть трохи вазеліну на фланелевий відрізок тканини і пройдіться нею по столам та іншим поверхням з дерева. Меблі не тільки будуть блищати, але і набагато довше будуть чистішими, адже вазелін формує плівку, яка відштовхує пил.
  • Видалення плям від косметики. Якщо ви забруднили одяг помадою або тональним кремом, нанесіть на пляму трохи вазеліну і після цього виперіть звичайним способом.
  • Лак для нігтів. Щоб ковпачок від лаку для нігтів не присох до флакону після чергового використання, змастіть вазеліном різьбу всередині кришки або на самій пляшці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів