Вчені знайшли головну причину ранньої смерті

Нове дослідження підтвердило: за занадто ранній відхід з життя відповідальна насамперед генетика людини.

Дослідники з Британського фонду по боротьбі з захворюваннями серця (British Heart Foundation) виявили гени, які запускають механізми розвитку смертельно небезпечного захворювання – легеневої артеріальної гіпертензії (ЛАГ). Половина хворих ЛАГ помирає протягом п’яти років після початку захворювання.

Легенева артеріальна гіпертензія веде до появи високого кров’яного тиску в артеріях, які пов’язують серце і легені, – одного разу через це може статися зупинка серця. ЛАГ виникає на тлі порушень в роботі серця і інших органів, але у 20% пацієнтів причина її походження – загадка.

У ході нового дослідження були проаналізовані ДНК тисячі пацієнтів, що страждали від легеневої артеріальної гіпертензії. В результаті вчені встановили, що захворювання розвивається в зв’язку з появою мутацій в декількох генах. Мова йде про гени ATP13A3, AQP1, SOX17, GDF2 і BMPR2, повідомили дослідники в публікації видання. Ця знахідка, на думку дослідників, допоможе знайти нові методи терапії цього небезпечного захворювання.

Джерело

Поділись


Новини партнерів