Вчені виявили, що дозволяє мозку лишатися молодим і здоровим

Феномен збереження здорового мозку після 80 років давно цікавив учених, а для таких щасливчиків придумали новий термін – суперейджери. Фахівці Північно-Західного університету виявили певні клітини мозку, що відповідають за збереження когнітивних здібностей в літньому віці.
Провівши дослідження мозку десяти суперейджерів після їх смерті, професор Емілі Рогальськи і її колеги виявили підвищений вміст клітин певного типу, веретеноподібних нейронів. Їх виявилося більше, ніж у середньостатистичної 80-річної людини, більше навіть, ніж у 20-річних.

Веретеноподібні нейрони є не тільки у людей, але і у невеликої групи вищих ссавців. Вважається, що вони підвищують комунікативні здібності.

Вчені виявили їх у ділянці передньої поясної кори, що відповідає за увагу і роботу пам’яті. Ця область у суперейджерів також виявилася товщою, ніж у середньостатистичної людини в 50 – 60 років.

При цьому вчені поки не знають, в чому полягає механізм дії цих нейронів. “Ми не можемо пояснити, чому у них більше веретеноподібних нейронів або чому це важливо. Але цей тип нейронів можна виявити тільки в декількох ділянках мозку”, – каже Рогальськи.

Ще однією особливістю суперейджерів є наявність в їх мозку амілоїду, речовини, з якої утворюються бляшки, що є причиною хвороби Альцгеймера. Аутопсія підтвердила, що у деяких з представників цієї групи були відкладення цього білково-полісахаридного комплексу, однак не було жодних ознак втрати когнітивних здібностей або пам’яті.

Вчені сподіваються, що їх дослідження допоможе зрозуміти, що викликає Альцгеймер і інші захворювання, і звідки у деяких людей береться опірність до цих розладів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів