5 круп, які корисніші за гречку

Ми всі звикли називати гречану крупу «царицею круп». І це дійсно так, адже вона містить безліч корисних вітамінів, амінокислот і мікроелементів. Однак існують і інші, не менш корисні крупи, наприклад, кіноа, кускус, камут, жито та інші.

Кіноа – дрібна крупа світло-коричневого кольору, що має в приготованому вигляді приємний горіховий присмак. При варінні кіноа стає напівпрозорою, а кожне зернятко збільшується в кілька разів. Але головне, що киноа дуже багата корисними жирами, такими як Омега-3. У ста грамах цієї крупи – приблизно 15% від добової дози, необхідної людині. Також в ній міститься безліч амінокислот. Амінокислотний склад кіноа вкрай схожий на амінокислотний склад молока. А про користь молока знають всі. Так як в кіноа міститься багато лізину – 25% від добової норми – дана крупа допоможе вам впоратися з випаданням волосся і анемією. Придбати кіноа можна практично в будь-якому магазині, оскільки вона стала досить популярна в останні роки.

Камут (пшениця Хорасан). Незважаючи на інтригуючу назву, це всього лише один з численних видів пшениці. У ста грамах камуту міститься до 11 грамів білка і 8 грамів клітковини, що становить понад 30% середньодобової дози, необхідної для людини. У камуті також міститься більше 15% від добової норми нікотинової кислоти, яка потрібна для коректного вироблення гормонів, правильного функціонування нервової системи і переробки жирів з вуглеводами. Також камут можуть вживати люди, які мають алергію. Однак він не підходить людям, які страждають від непереносимості глютену. Камут дуже швидко готується – крупу достатньо залити і поставити на середній вогонь приблизно сорок хвилин. Камут має приємну пухку структуру і бобовий присмак. Єдиний мінус цієї крупи – її дуже важко купити.

Сорго – крупа з Судану. Особливу популярність вона придбала в Китаї та Північній Америці. Сорго має округлі зерна, чий колір варіюється від коричневого до світло-бежевого. Користь сорго незаперечна: згідно з базою даних USDA Nutrient Database, якою користуються практично всі дієтологи США, в ста грамах сорго міститься приблизно 15% рослинних білків, що є вкрай хорошим показником. Також в даній крупі багато тіаміну (вітаміну B1), який сприяє роботі серцевих м’язів, підвищує апетит і нормалізує роботу м’язів. Вміст B2 і B6 в сорго також украй великий. Дані вітаміни відповідно підтримують ріст нігтів і волосся, а також роботу обміну речовин. На жаль, у цій чудовій крупі є один мінус – досить низька переварюємість, всього лише 50%.

Теффі – ідеальний злак для тих, хто має алергію на глютен або ж сидить на безглютеновій дієті. Ця крупа має невеликі округлі зернятка і м’який, злегка кислуватий горіховий смак. У глютену великий вміст лізину, за цим параметром він з лишком обганяє пшеницю і ячмінь. Лізин необхідний організму для підтримки росту волосся, а також для коректного вироблення кров’яних тілець. Теффі вкрай багатий рослинним білком, що робить його поживним і корисним для організму. Також в ньому багато вітаміну C, який важливий для вироблення колагену, створення нових кров’яних тілець і розвитку м’язової тканини. Теффі можна придбати в супермаркетах або Інтернеті. Він досить популярний, що робить його більш доступним, ніж сорго або камут. Готувати ж Теффі дуже легко – вистачає п’ятнадцяти хвилин на середньому вогні.

Читайте також: Знайдено речовину, що запобігає старінню

Амарант. Рослина, яка довгий час була популярною лише на історичній батьківщині – Перу, зараз поступово приходить до нас. Унікальність зерен амаранту – в тому, що вони вкрай насичені рослинним білком: в ста грамах крупи міститься приблизно 25% добової норми для людини, що робить його вкрай поживним. Амарантова крупа також багата на лізин. Завдяки унікальному інгридієнту – амарант є сильним природним імуномодулятором. Його вітамінний склад також багатий: це вітаміни B1, A, PP, B2, B4, C, B9. Всі вони допомагають організму функціонувати нормально і без перебоїв. Готова амарантова крупа має карамельний колір і злегка солодкуватий присмак. Купити ж її можна практично в будь-якому магазині.

Джерело

Поділись


Новини партнерів