
Сиртуїни є ферментами, що каталізують видалення ацетілази у різних білків. Дослідники виявили, що низка сіртуїнів, що містяться в ядрі, може регулювати тривалість життя у комах в залежності від їжі, що вживається.
Загадці старіючих немовлят знайшли несподіване рішення.
У мітохондріях, що відповідають за генерацію необхідної для клітини енергії, сиртуїни також присутні, однак їх вплив на процес старіння досі залишався невідомим. Водночас відомий зв’язок між старінням і неправильним функціонуванням мітохондрій.
У дослідженні як модельний організм використовувалися мушки Drosophila melanogaster. Вчені придушили активність мітохондріального сиртуїну SIRT4, що призвело до скорочення тривалості життя у комах. Відомо, що на тривалість життя дрозофіл також впливає співвідношення цукрів і дріжджів у їжі, проте за будь-якого режиму харчування комахи жили недовго. Це пов’язано з прискоренням процесів старіння.
У майбутньому вчені планують з’ясувати, які саме молекулярні і генетичні механізми визначають вплив сіртуїнів на тривалість життя. Це допоможе розробити нові методи анти-вікової терапії.