Напої, які підвищують тиск

Якщо у вас підвищений артеріальний тиск, то споживання цих напоїв слід уникати, те ж саме відноситься і до тих, хто хоче почати піклуватися про здоров’я своєї серцево-судинної системи.

Високий кров’яний тиск – це ризик для здоров’я! Якщо не приймати ніяких заходів для його регулювання і контролю, то воно може стати причиною серйозних ушкоджень в організмі.

А тому слід бути особливо уважними до свого раціону харчування, а також до напоїв, які підвищують артеріальний тиск.

Гіпертонія і небезпеки, які з нею пов’язані
Головна небезпека підвищеного артеріального тиску полягає в тому, що вона викликає негативні наслідки без якої-небудь явної симптоматики.

Тобто гіпертонія теж відноситься до так званих “тихих” хвороб. Вона може значно погіршити якість життя людини, створити постійне відчуття дискомфорту або навіть стати причиною серцевого нападу.

На щастя, існують ефективні методи лікування, які можуть допомогти контролювати гіпертонію, особливо якщо їх доповнити певними змінами у своєму способі життя.

Найбільш поширені ускладнення
Ушкодження артерій

У оптимальних умовах (при нормальному кров’яному тиску) артерії є гнучкими, міцними і еластичними.

Коли ж тиск підвищується, артерії можуть звузитися або ушкодитися: якщо клітини, які вистилають їх внутрішню поверхню, товщатимуть і тверднутимуть.

Річ у тому, що жири, які ми поглинаємо разом з їжею, потрапляють потім в кровотік. І під час циркуляції “пошкоджені клітини” постійно накопичуватимуться.

Такі зміни негативно впливають на надходження крові в різні частини тіла (мозок, ноги, серце, нирки і так далі).

Аневризма
Постійний прохід крові через пошкоджену артерію може привести до збільшення розміру її стінки, утворюючи так звану аневризму.

Якщо ця аневризма раптом лопне, виникає внутрішня кровотеча, що піддає життя людини серйозній небезпеці.

Серце

Підвищений артеріальний тиск може негативно позначитися на стані і роботі серця, адже цей орган відповідає за перекачування крові по усьому організму.

Якщо циркуляція крові ускладнена, це може викликати появу болів в грудях, аритмію і навіть серцевий напад.

Ще може ушкодитися мозок через транзиторну ішемічну атаку, яка є короткочасним перериванням живлення головного мозку.

І це лише деякі з серйозних проблем, які виникають в результаті неконтрольованого високого кров’яного тиску.

Які ж напої підвищують артеріальний тиск?
Існують різні способи профілактики і лікування гіпертонії. Один з них – відмова від напоїв, які підвищують артеріальний тиск.

Ізотоніки

Ізотоніками прийнято називати ті напої, які мають високу здатність до регідратації і склад яких включає певну дозу натрію. Зокрема, це хлорид натрію і бікарбонат натрію.

А натрій, як ви вже могли здогадатися, шкідливий для людей з високим кров’яним тиском. З цієї причини їм бажано не споживати їжу або напої, що містять цей елемент.

Енергетики
Люди, котрі страждають від гіпертонії або захворювань серця, повинні уникати споживання енергетичних напоїв.

Численні наукові дослідження підтверджують підвищення артеріального тиску після їх споживання навіть у здорових людей.

До складу цих напоїв входять кофеїн і таурин. Дослідники вважають, що саме ці дві речовини є причиною збільшення артеріального тиску і частоти серцевих скорочень.

Усі виробники, що обіцяють подарувати нам додаткову енергію, включають у свою продукцію кофеїн і таурин (у більшій або меншій кількості). І ці речовини дійсно чинять сильну дію на кров’яний тиск.

Ось наочний приклад: один енергетик еквівалентний 2 чашкам міцної кави.

Тільки не плутайте енергетики зі спортивними напоями і напоями, призначеними для регідратации. У них інше завдання – відновити організм після інтенсивних фізичних навантажень.

Кава і чай

При низькому кров’яному тиску зазвичай рекомендується помірне споживання цих напоїв. Для людей же, котрі страждають від гіпертонії, вони шкідливі.

Кава, як відомо, відноситься до напоїв, які підвищують артеріальний тиск. Так що з його споживанням треба бути особливо обережними.

Алкоголь
На сьогодні точно неясно, які саме чинники примушують алкогольні напої підвищувати кров’яний тиск. І проте відомо, що коли алкоголь потрапляє в кров, порушується нормальна оксигенація серця.

І оскільки доступ кисню до серця ускладнений, воно вимушене працювати з подвоєною силою, щоб хоч якось компенсувати цей недолік (а разом з ним і недолік поживних речовин, необхідних іншим органам для нормальної роботи).

Таким чином, виходить, що напої, які підвищують артеріальний тиск, вже досить міцно увійшли до нашого щоденного раціону харчування. А тому успішне лікування гіпертонії припускає певні зміни в нашому звичному способі життя.

І однією з цих змін є відмова від вищеперелічених напоїв, це дозволить захистити систему кровообігу від гіпертонії.

Джерело

Поділись


Новини партнерів