У яких лікарів хворі вмирають частіше

Пацієнти які отримують лікування від лікарів старше 60 років частіше вмирають в порівнянні з тими, кого лікують медики молодше 40. До такого невтішного висновку прийшли вчені з Гарвардського університету.

Прийнято вважати, що чим дорослішим і досвідченим є лікар, тим вищі шанси у його пацієнта на одужання. Однак дослідження вчених з Гарвардського університету показало, що це не відповідає дійсності. З’ясувалося, що пацієнти в лікарнях частіше вмирають, якщо їх лікують  літні лікарі . Так, рівень  смертності у хворих , чиї лікарі переступили через 60-річний рубіж, був вище, ніж серед пацієнтів у медиків молодше 40. Автори дослідження оцінили смертність пацієнтів протягом місяця після їх надходження в лікарню. В цілому, у літніх лікарів вмирало на одного пацієнта більше на кожні 77 госпіталізованих.

Дослідники вважають, що отримані ними результати дають привід для серйозних роздумів. Тим більше що ця підвищена  смертність пацієнтів  лікарів більш старшого віку зберігалася, навіть коли автори дослідження брали до уваги такі фактори, як вік хворих і тяжкість їх симптомів. Втім, виявилося, що якщо лікуючий лікар надавав допомогу відразу дуже великій кількості пацієнтів, то його вік ніяк не впливав на ступінь їх смертності.

Тривалість стажу і величина досвіду лікаря відіграє велику роль, однак деякі лікарі не встигають стежити за тими стрімкими змінами, які відбуваються в сучасній медицині. Хоча медиків регулярно відправляють на курси підвищення кваліфікації, лікарі старшого покоління є набагато більш консервативними в справі застосування всього того нового, про що вони дізнаються. Можливо, саме з цим пов’язана підвищена смертність пацієнтів у лікарів старшої вікової групи.
Джерело

Поділись


Новини партнерів