Взимку активізовується грибок стоп – дерматолог розповів, як позбутись такої проблеми

“Нещодавно прочитала, що проблемою чобіт і холодної пори року лікарі називають грибок. Кажуть, що виникає це через паровий ефект, який утворюється у теплому взутті, коли ми перебуваємо в приміщеннях, на роботі, зокрема. А нещодавно я зауважила, щойно чоловік перейшов на теплі черевики, як у нього з”явився свербіж стоп, що характерно для грибка. Але хіба ця проблема може розвинутись просто
через тепле взуття? Хіба цим не заражаються?” Про таку проблему “Доброму
лікарю” написала читачка.

— Під час холодної пори року такку проблему може спровокувати сухість та дегідратація шкіри стоп, тепле, незручну чи неякісне взуття, навіть синтетичні шкарпетки. Свербіж стоп не завжди є  свідченням наявності грибка, про наявність такої проблеми здебільшого свідчить поява різкого непримного запаху, при тім
також червоніє шкіра між пальцями, з”являється лущення на цих ділянках і свербіж, — пояснює Галина Переймибіда, лікар-дерматолог обласного шкiрно-венерологiчного диспансеру. — Іншими словами, мова про сукупність симптомів.

Грибок передається від людини до людини, але сприятливі умови можуть спровокувати активізацію збудника, таке часто стається на фоні переходу на тепле взуття й тривале перебування в ньому у теплому приміщенні. Тоді ноги пітніють, утворюються сприятливі умови (такий собі парниковий ефект) для розвитку  грибка. Тому на роботі варто перевзуватись у більш комфортне для  умов приміщення взуття.

До слова, нерідко грибок стоп надокучає комусь одному з подружжя, а іншого ця проблема не зачіпає, що залежить від роботи імунної системи. Та попри це, треба пам”ятати, що йдеться про контагіозне (заразне) захворювання, тож ризик інфікування є у всіх членів родини і навіть у гостей. Аби убезпечити стопи інших людей, слід пройти лікування, які призначить лікар, а окрім того, дотримуватись профілактичних заходів. Мова про те, що чуже взуття не можна взувати, не слід користуватись чужим рушником чи спати на чужій постелі. Також при наявності грибка після себе слід мити ванну господарським милом. А одяг, поки не позбудетесь проблеми, прати окремо від інших і обов”язково прасувати, взуття ж слід обробити протигрибковим засобом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів