Як визначити нездорову родимку?

Родимки не завжди можуть з’являтися при народженні людини. Часом вони утворюються через вплив сонця на шкіру. В такому випадку вони можуть бути неймовірно небезпечні. Спробуємо розібратися, які родимки говорять про те, що пора звернутися до лікаря.

На забарвлення родимки впливає меланін, відповідальний за це. Також він здатний вплинути і на перетворення її форми. Якщо спочатку вона плоска і ледь помітна, то з роками може трансформуватися – стати об’ємною, темною.

Родимки не становлять небезпеки, якщо вони мають округлу форму, а також рівномірне забарвлення. Маленькі цятки – будь то опуклі або плоскі – жодним чином не загрожують життю і здоров’ю. Не варто боятися і тих родимок, з яких росте волосся. Рівномірний колір, симетрія, відсутність лущення, почервоніння і кровотечі з неї говорять про те, що все в порядку.

Але може виникнути ризик переходу в меланому, який стане серйозною проблемою для людини. Зверніть увагу на наступні моменти: чи не збільшилася кількість родимок? Болять вони або, може, сверблять? Якщо так, це привід записатися на прийом до лікаря.

Варто пам’ятати, що злоякісна пухлина, як правило, утворюється в результаті сонячних опіків або механічних пошкоджень.

Нерідкі випадки, коли велика кількість родимок з’являється в період статевого дозрівання або під час вагітності. Якщо вони почнуть сильно змінюватися в формі і кольорі, то відразу йдіть до дерматолога.

Медики в таких випадках беруть необхідні аналізи і з’ясовують причину утворення родимок, відрізняють «погані» від «хороших».

Поділись


Новини партнерів