Щоб уникнути раку, жінкам обов’язково треба вживати ці овочі

Останнi дослiдження британських науковцiв пiдтверджують, що в рацiонi жiнок повиннi переважати овочi та фрукти — це суттєво знижує ризик захворiти на рак молочної залози та яйникiв. Разом з вiтамiнами, мiнералами та клiтковиною, фрукти i овочi мiстять каротиноїди, якi дуже важливi для жiночого органiзму. Проте багато жiнок мають їх дефiцит.

Ученi пропонують вживати в їжу п’ять рiзних видiв каротиноїдiв: альфа-каротин, бета-каротин i бета-криптоксантин (мiстяться у жовто-помаранчевих овочах та фруктах), лютеїн i зеаксантин (у зелених) та лiкопiн (у червоних).

— Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, тому, фактично,  всі перебувають у зоні ризику, — каже Iван Смоланка, керiвник вiддiлу пухлин грудної залози Нацiонального Iнституту раку. — Однак є фактори, які підвищують цей ризик — це вік понад 40 років; спадкова схильність; пізня менопауза; ранній початок місячних (до 12 років); пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність; переривання вагітності; фіброзно-кистозна мастопатія; ожиріння; паління.

Тому перше правило: регулярне відвідання гінеколога у жіночій консультації. Саме він є першою ланкою у скринiнговому виявленнi раку молочної залози та шийки матки. Вiн проведе пальпацiю та, якщо треба, скерує до мамолога (спецiалiста з молочної залози) чи онколога. Жiнки не повиннi боятися цих лiкарiв — що ранiше буде виявлено пухлину, то бiльше шансiв на успiшне подолання хвороби.

— Чи правда, що вигодовування грудьми зменшує ризик захворiти на рак?

— Iснують певнi фактори, якi можуть знижувати або пiдвищувати ризик. Як я вже згадував, найчастiше рак молочної залози розвивається у жiнок пiсля 40 рокiв. Важливе значення має й спадковiсть — якщо кровнi родички (сетри, мама, бабуся) мали цю недугу, вам слiд бути особливо обережними. Одним з провокаторiв розвитку захворювання є перенесенi аборти, а от пологи та вигодовування грудьми створюють захист, хоча й не стовiдсотковий.

Якщо у жiнки є доброякiснi пухлини у грудях, це також пiдвищує ризик їх переродження, але не завжди. Провокаторами раку можуть бути ендокриннi порушення, запальнi захворювання жiночих статевих органiв тощо.

Загалом, жiнка має берегти себе — вести здоровий спосiб життя (виключити тютюнопалiння та вживання алкоголю), її рацiон повинен мiстити вiтамiни А, Е, D, а от частку тваринних жирiв варто зменшити. Не останню роль вiдiграє гармонiйний психологiчний стан, тому уникайте стресiв та виробляйте позитивне мислення.

Джерело

Поділись


Новини партнерів