Засіб від старості таки існує!

Цей гормон здатен зберігати молодість та повертати час назад

Йдеться про мелатонін — регулятор добових ритмів людини, основний гормон епіфізу людини. У всіх людей мелатонін активно відновлюється під час нічного сну в один і той же час — з 23-ї години до 3 годин ночі. Ось чому кращий час для засинання – це 22-23 година вечора.

В основному цей гормон виробляється з амінокислоти триптофану, яка потрапляє в організм разом з їжею. Процес відбувається наступним чином: триптофан досягає шишкоподібної залози (наша довідка: епіфіз, або шишкоподібне тіло —  залоза внутрішньої секреції, що розташована в глибині мозку. У людини це утворення формою нагадує соснову шишку, звідки і отримало свою назву. Один з дослідників, Вальтер П’єрпаолі, називає епіфіз “диригентом ендокринної системи”)  разом з кровотоком, тут він перетворюється в гормон бадьорості — серотонін, а з настанням ночі цей гормон перетворюється в мелатонін. Як тільки зійде сонечко, з триптофану знову утворюється серотонін. Таким чином чергуються періоди неспання і сну.

Концентрація мелатоніну в крові знижується до 60 років, саме тому в літньому віці сон стає поверхневим, а засипання —  важким. Проте вироблення мелатоніну з віком можна відрегулювати.  Для цього потрібно привчити свій організм засинати в один і той самий час, є їжу з вмістом триптофану і  мелатоніну, приймати вітаміни.

Пам’ятайте: чим пізніше ви лягаєте спати, тим менше виробляється мелатоніну, а чим раніше ви лягаєте спати, тим ви стаєте здоровішими і молодшими. Тільки в фазі глибокого сну за рахунок мелатоніну відбувається оновлення організму на клітинному рівні.

Щоб налагодити сон, необхідно:

– Увечері уникати з’ясування стосунків — нервова система повинна перебувати  в урівноваженому і спокійному стані. Пам’ятайте про те, що вироблення гормону гальмують стреси.

– Постарайтеся включати на вечерю продукти з амінокіслотою  “триптофан”. До таких продуктів відносяться: молоко, морепродукти, м’ясо курки, індички, риба, печінка, яйця, сир, вівсянка, запечена картопля, овочі, арахіс, мигдаль, гарбузове насіння, фініки, банани.

– Дуже добре перед сном випити склянку молока з медом, який-небудь кисло-молочний продукт або заспокійливий трав’яний чай. Ці продукти стимулюють вироблення мелатоніну.

– Ваша спальня повинна бути призначена тільки для сну. Це не місце для розмов по телефону і перегляду телевізійних програм.

– У прохолодному приміщенні набагато краще спати, тому спіть з відкритою кватиркою або добре провітрюйте приміщення перед сном.

Мелатонін можна вживати, як ліки, він проводиться синтетичним шляхом у вигляді таблеток і капсул. Але – підбір необхідної вам дозування визначає тільки лікар!

Крім того, вироблення  мелатоніну збільшується у рази після однієї години заняття спортивними вправами.

З плином часу ця залоза (йдеться про шишкоподібне тіло, де синтезується мелатонін)  піддається так званому процесу кальцифікації, і її продуктивність знижується. Щоб цьому запобігти, дотримуйтеся рослинної дієти, багатої антиоксидантами, які нейтралізують вільні радикали. Уникайте алкоголю, жирної їжі і ніколи не куріть.

Отже, мелатонін:

відновлює життєві сили;

омолоджує організм;

захищає клітини від канцерогенів, радіації, гербіцидів і пестицидів;

надає протидія утворення ракової пухлини;

уповільнює процеси старіння;

зміцнює імунну систему;

контролює масу тіла, перешкоджає ожирінню;

допомагає впоратися зі стресом;

збільшує здатність переживати радість і задоволення;

зменшує рівень холестерину в крові;

знижує кров’яний тиск, зменшує головний біль;

допомагає впоратися з аритмією;

зменшує ризик остеопорозу.

Мелатонін надає потужний антиоксидантний і протипухлинний ефект. Тому його недарма називають гормоном молодості.

Джерело

Поділись


Новини партнерів