П’єте каву або чай в офісі? Потім можете пошкодувати!

За словами біологів з Аризонського університету (США), до 90% чашок в офісах вкриті хвороботворними мікробами, а 20% посуду загального користування містять фекальні речовини.

Як виявилося, хвороботворні бактерії поширюються через кухонні губки загального користування, які рідко змінюють. На посуді внаслідок їх використання осідають коліморфні бактерії — організми групи кишкової палички.

– За словами експертів, антисанітарні умови на офісних кухнях і зонах приготування кави занепокоює. А до чого це може призвести?

– Кишкова паличка загалом дуже поширена причина харчових отруєнь, – каже Іван Козярін, професор, співробітник кафедри громадського здоров’я НМАПО ім. П.Л. Шупика. – Інфікування групою бактерій Escherichia coli, або скорочено E. coli, може викликати діарею, блювання, розлади травлення, гарячку.

– До поняття “кишкова паличка” входить не один мікроорганізм, – долучається Ніна Кільдій, експерт з якості та безпеки продуктів харчування. – E. coli об’єднує понад 100 видів мікроорганізмів. Вони можуть довго зберігатися у воді, грунті, продуктах, на різних предметах.

Кишкова паличка – це найбільш універсальний мікробіологічний показник якості харчових продуктів. Залежно від кількості, вони можуть викликати отруєння різної тяжкості.

– Чи справді можливе масове отруєння в офісі через користування спільними чашками, виделками, тарілками?

І. Козярін: – Якщо в колективі є носій кишкових інфекцій – наприклад, сальмонели – ймовірність спалаху сальмонельозу дуже велика. Власне, таким чином можуть передаватися й інші інфекції, які мають контактний шлях передачі. Адже ви не знаєте, хто до вас пив з цієї чашки, чи добре помита виделка, тарілка.

А що стосується кухонної губки, то вона справді дуже швидко перетворюється на розсадник патогенних мікроорганізмів. У ній накопичуються волога, жири, залишки їжі, через що створюється ідеальне середовище для розмноження мікробів.

Тому на кухні спільного використання обов’язково належить використовувати потужні дезінфікаційні засоби, для миття посуду слід брати мийні засоби, які добре усувають жир та залишки продуктів.

Щодо губки, то її треба часто замінювати, у жодному разі не допускати появи слизу тощо. Наприклад, на домашній кухні таку губку слід заміняти кожні 3-4 дні. На офісних кухнях, де нею користується багато людей, міняти її потрібно чи не щодня.

– Дослідники порадили офісним працівникам щовечора забирати свій посуд додому і мити самим. Це єдиний вихід?

– Ідеальний варіант – користуватися індивідуальним посудом. Проте якщо компанія має кухню, доцільніше придбати й посудомийну машину — там можна застосувати певний температурний режим та відповідні мийні засоби, що забезпечить знищення хвороботворних мікроорганізмів.
Джерело

Поділись


Новини партнерів