Визначено основний фактор, який відтягує засинання на годину

Смартфони, планшети й електроннi читалки повиннi мати автоматичний нiчний режим, у якому вони не перешкоджають сну людей, заявляє вiдомий лiкар, професор Пол Грiнграс.

Професор Пол Грiнграс каже, що цi налаштування мають вiдфiльтровувати синє свiтло, яке впливає на наш бiологiчний годинник i вiдтягує засинання увечерi. Натомiсть, за словами лiкаря, який працює в лондонськiй дитячiй лiкарнi “Евелiна”, новi моделi виходять ще “синiшi i яскравiшi” за попереднi. Це чудово для використання вдень, але жахливо вночi. Учений вважає, що виробники мають виявити бiльше вiдповiдальностi. З настанням сутiнок людське тiло починає виробляти гормон сну мелатонiн, який допомагає нам засинати. Але певнi свiтловi хвилi, iз синьо-зеленого спектра, виводять з ладу цю систему.

Професор Грiнграс брав участь у дослiдженнi, яке опублiкувало видання “Frontiers in Public Health” i в якому проаналiзовано ефект вiд свiтла, що його випромiнює електронiка. Автори дослiдження доходять висновку, що новi прилади мають чiтку
тенденцiю бути бiльшими, яскравiшими, контрастнiшими i випромiнюють бiльше синього свiтла.

Професор, який спецiалiзується на дитячому снi, розповiв BBC News: “Це чудово для використання вдень, але жахливо вночi. З’являється дедалi бiльше даних про те, що якщо користуватися одним iз цих приладiв увечерi, то вiн вiдтягуватиме ваше засинання на цiлу годину”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів